maandag, 26. november 2007 - 9:22

IGZ: Geen vrouwen-besnijdenissen in privéklinieken

Amsterdam

In Nederland is naar alle waarschijnlijkheid geen plastisch chirurgische kliniek die vrouwenbesnijdenis uitvoert. Geen van de vijf privéklinieken die de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft onderzocht, zijn is bereid aan een verzoek tot vrouwenbesnijdenis te voldoen.

Ook een zogenaamde clitorisreductie wordt niet uitgevoerd, alhoewel de verzoeken om de voorhuid van de clitoris te verwijderen hiervoor niet overal duidelijk worden afgewezen. Het verwijderen van de voorhuid van de clitoris en clitorisreductie valt volgens de definitie van de Wereld Gezondheids Organisatie onder vrouwenbesnijdenis.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft onderzoek gedaan na berichten in een weekbad dat plastisch chirurgen in Nederland wel bereid zouden zijn om vrouwenbesnijdenis toe te passen.

Dit onderzoek heeft de beweringen van de journaliste in het weekbladniet kunnen bevestigen: geen enkele kliniek is bereid vrouwenbesnijdenis uit te voeren. Schaamlipcorrectie vindt wel in alle onderzochte klinieken plaats. Daarbij wordt uitgegaan van de wens van de patiënte.
Provincie:
Tag(s):