woensdag, 28. februari 2007 - 20:42

In Coevern kriej ’n Prent

Coevorden

Wie in de maand maart het gemeentehuis in Coevorden of de website van de gemeente bezoekt kan er niet om heen: maart is de maand van de streektaal. In samenwerking met de gezamenlijke Historische Verenigingen en de Stichting Drentse Taol besteedt de gemeente Coevorden dan aandacht aan de Drentse taal.

In de dagelijkse omgang wordt in Nederland steeds minder streektaal of dialect gesproken maar het besef dat een streektaal deel is van ons cultuurhistorisch erfgoed dringt steeds meer door. Er wordt gezongen in streektaal, er komen boeken uit en door verenigingen die zich inzetten voor het behoud van streektaal worden cursussen gegeven waarin niet alleen aandacht wordt besteed aan de taal, maar ook aan gewoontes en gebruiken en het ontstaan van dorpen, natuur en landschap.

Op de website van de gemeente Coevorden, het portaal www.coevorden.nl , staat naast Duits en Engels nu ook een samenvatting van de website in het Drents onder de titel: Gemiente Coevern: een gemiente waor stad en plattelaand bij mekaar komt. De gemiente Coevern lig in Zuudoost-Drenthe en zit wat grootte angiet tussen schöttel en taofellaken in. Der is ruumte zat, want der woont roem 36.000 mèensen op 30.000 bunder. De inwoners van Coevern woont in de stad Coevern en in 23 darpen en darpies: Steenwingsmoer, Neie Krim, Zweel, Aalden, Bennenveld, Meppen, Wisp, Wisperbrug, Slien, Noord-Slien, Erm, ’t Haantie, De Kiel, Schonerd, Hesseln, Gies, Giesbrogge, Zwindern, Daolen, Daolerveen, Daolerpeel, Stieltjeskenaol en Wachtum.

In de publieke ruimtes van het gemeentehuis hangen tijdens de Streektaolmaond posters met daarop gedichten in het Drents en bezoekers krijgen een kopie van de Picardtprent 2004 met daarop een gedicht van Anne Doornbos: ‘As de boerhoorn klunk’.
Provincie:
Tag(s):