donderdag, 29. maart 2007 - 11:50

Ingewikkelde relatie met Rusland?

Middelburg

Hubert Smeets, sinds 2003 hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer, is de spreker op de vierde “Roosevelt Study Center Lecture in Transatlantic Relations�. Smeets spreekt over de opkomst van Rusland onder het regime van president Poetin, na de zwakke jaren negentig toen de economie instortte door wanbeleid en corruptie. De hoge olieprijzen van de laatste jaren hebben de Russische overheid letterlijk gered, en Poetin neemt alle kansen om van zijn land een grote energiemacht te maken, zeker in relatie tot Europa.

Maar hoe betrouwbaar is Poetin, de ex-KGB-er? Doen Europa en de Verenigde Staten zaken met een “schurkenstaat�? Heeft Poetin iets te maken met de recente moorden op Litvinenko en Politkovskaya? Wat kunnen wij verwachten van de verkiezingen in 2008? En tot hoever verzet Rusland zicht tegen de plannen van de Verenigde Staten (o.a. het Missile Defence Program), en werkt het wellicht samen met China?

Smeets spreekt op woensdagmiddag 4 april 2007 in het Roosevelt Study Center in Middelburg. De titel van zijn Engelstalige lezing is “Russia, Putin, and the West: Troubled Waters?� en wordt gehouden in de filmzaal van het Provinciehuis in Middelburg (Abdij 9). De ontvangst is om 15.30 uur; de lezing begint om 16.00 uur.

Vanaf 1980 tot 2003 was Smeets werkzaam bij NRC Handelsblad, waar hij onder meer stadsverslaggever was voor Amsterdam, politiek redacteur en columnist, correspondent in de voormalige Sovjet-Unie, adjunct-hoofdredacteur en commentator. In 1987 won hij de Anne Vondelingprijs voor politieke journalistiek.

Daarnaast schreef hij de boeken Van verloren burgeroorlog tot gewonnen verkiezing. Traditie en verandering in Griekenland (1981), Gekrenkte zielen. Vrijheid in Rusland (1993), Welkom in het Koninkrijk. Gevangen in de medisch-juridische bureaucratie (2002). Voor het fotoboek van de Russische fotograaf Oleg Klimov Erfenis van een wereldrijk. Ondergang van de Sovjet-Unie, opkomst van Rusland (2004) verzorgde Smeets de tekst. Voor uitgeverij De Balie stelde Smeets een bundel samen met historische essays van Sebastian Haffner.
Provincie:
Tag(s):