zaterdag, 15. december 2007 - 16:31

Internationaal Strafhof naar Haagse Alexanderkazerne

Den Haag

Het Internationaal Strafhof krijgt nieuwe huisvesting op het terrein van de Alexanderkazerne in Den Haag. Dat hebben de bij het Strafhof aangesloten landen in New York besloten. Voor de nieuwbouw, die in 2014 gereed moet zijn, wordt een internationale architectuurwedstrijd uitgeschreven.

Het Internationaal Strafhof (ICC) is momenteel tijdelijk gehuisvest op verschillende locaties in Den Haag. De Nederlandse regering heeft begin 2006 het terrein van de Haagse Alexanderkazerne aangeboden voor de definitieve vestiging van het Strafhof. De locatie is uitstekend bereikbaar , goed te beveiligen en ligt in de directe nabijheid van de Scheveningse gevangenis. Dit aanbod is nu formeel aanvaard door de zogeheten Vergadering van Statenpartijen. De vestiging van het Strafhof in Den Haag is een belangrijke stap in de ontwikkeling van Den Haag als juridische hoofdstad van de wereld.

Een internationale architectuurwedstrijd moet een gebouw opleveren dat symbool staat voor de doelstellingen van het Strafhof. De jury, onder voorzitterschap van Rijksbouwmeester Mels Crouwel, zal bestaan uit gerenommeerde architecten uit verschillende landen, afgevaardigden van Verdragspartijen en vertegenwoordigers van de Gemeente Den Haag en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het Internationaal Strafhof is een onafhankelijke rechtbank, die zich richt op de berechting van personen die worden beschuldigd van de meest ernstige internationale misdrijven: genocide, misdrijven tegen de menselijkheid, en oorlogsmisdrijven. Het trad in werking in 2002 nadat het 60-ste land partij werd bij het zogeheten Statuut van Rome. Inmiddels hebben 105 landen zich aangesloten.
Provincie:
Tag(s):