zondag, 7. oktober 2007 - 11:31

Invallers bezorgen Excelsior onverdiende zege

In een bijzonder slechte wedstrijd is het NEC wederom niet gelukt te winnen in stadion Woudestein - waar de Nijmegenaren inmiddels zeven keer verloren en vier keer gelijk speelden. Ook tegen Excelsior werd het wekelijkse probleem weer duidelijk: NEC kan niet scoren.

Mede daardoor wist Excelsior na 12 Eredivisieduels weer eens de nul te houden. Nog belangrijker voor de Kralingers was het feit dat - voor het eerst dit seizoen - de drie punten werden binnengesleept. Invallers Sebastiaan Steur en Johan Voskamp maakten de doelpunten voor de Rotterdammers: 2-0.

In een eerste helft beperkte Excelsior zich lauter tot verdedigen, waardoor de bezoekers gedwongen werden het initiatief te nemen. NEC speelde echter in een te laag baltempo, waardoor het nooit écht gevaarlijk werd. Pas na zo'n 35 minuten voetballen was het Alexander Prent die - na de eerste hoekschop van de wedstrijd - de bal bij de eerste paal richting kruising kopte. Excelsior-doelman Ronald Graafland wist met een katachtige redding een achterstand te voorkomen. Kort hierna kreeg NEC de grootste kans van de eerste helft, maar Ferne Snoyl schoot vanaf dichtbij ruim naast. Ook Michel van Guldener waagde een poging en zorgde vlak voor rust met een zondagschot nog bijna voor de onverdiende voorsprong, maar zijn uithaal verdween naast het doel van Gabor Babos.

In het tweede bedrijf kwam Excelsior iets beter uit de startblokken, maar waren het toch weer de Nijmegenaren die de eerste kans kregen. NEC-aanvaller Rutger Worm probeerde met een subtiel lobje doelman Graafland te verassen, die zich tot het uiterste moest inspannen om de inzet te weren. Tjeerd Korf kreeg een uitgelezen mogelijkheid Excelsiors eerste kans om te zetten in een voorsprong, Gabor Babos voorkwam dit echter met een uitstekende redding. Nadat Excelsior-trainer Ton Lokhoff invallers Steur en Voskamp voor respectievelijk Den Ouden en van Guldener had ingebracht, was het uitgerekend Steur die (na twee maanden blessureleed) de thuisploeg na een knap schot in de verre hoek op voorsprong zette: 1-0. NEC bleek aangeslagen en kon niet meer tot een slotoffensief komen. Wederom was het Steur die mede-invaller Voskamp een kans voor open doel bood. De lange aanvaller faalde niet en stelde zo de overwinning veilig: 2-0

NEC staat na de nederlaag tegen Excelsior op de 17e plaats in de Eredivisie. Met de uitwedstrijd tegen Ajax op het programma, komt de korte competitie stop vanwege het interlandvoetbal op een goed moment voor de ploeg van Mario Been. Excelsior klimt twee plaatsen op de ranglijst, de Kralingers bezitten nu de 16e plositie, met hetzelfde aantal punten als NEC, Heracles en Sparta. De twee laatst genoemden komen morgen nog in actie.