maandag, 29. oktober 2007 - 11:24

Jaap Stam stopt per direct met voetballen

Jaap Stam stopt per direct met voetballen. De speler van Ajax zal vanmiddag om 13.15 uur in de Amsterdam ArenA zijn besluit toelichten. De verdediger was gisteren wegens privé-omstandigheden niet present bij de competitiewedstrijd in Utrecht (0-1 winst).

De Kampenaar, die vorige week aankondigde op 25 juli 2008 zijn afscheidswedstrijd te organiseren, heeft een glansrijke carriére achter rug. Anderhalf seizoen geleden streek hij neer in Amsterdam. Mede door blessures kwam de 35-jarige verdediger niet altijd aan spelen toe. De hudige competitie kwam hij tot zes wedstrijden. Nu blijkt dat hij op 20 oktober tegen NEC (0-0) zijn laatste officiële wedstrijd heeft gespeeld.

Stam startte zijn loopbaan in 1992 bij FC Zwolle. Al snel verkast hij naar Cambuur Leeuwarden, dat hij na twee jaar alweer verruilt voor Willem II. PSV krijgt de robuuste verdediger in het oog en na slecht een half seizoen in Tilburg kiest Stam voor Eindhoven.

Onder Dick Advocaat groeit Stam uit tot een vaste waarde bij PSV. Hij winst een landstitel, beker en een supercup en wordt in 1997 uitgeroepen tot 'Speler van het jaar'. Manchester United legt na tweeënhalf jaar in Eindhoven 35 miljoen gulden voor hem op tafel.

In drieënhalf seizoen onder leiding van Sir Alex Ferguson pakt hij drie landstitels, een FA Cup en in 98-99 zowel de Champions League als de wereldbeker voor clubteams. Na een conflict met Ferguson vertrekt Stam naar Italië. Ondanks een dopingrel, waarin hij voor het vermeend gebruik van nandrolon een maand schorsing krijgt, speelt hij bijna drie jaar voor Lazio Roma en nog eens twee voor AC Milan.

Omdat Stam de Italiaanse trainingskamp beu is, kiest hij in 2006 voor een terugkeer naar Nederland. Niet naar PSV, zoals werd verwacht, maar bij Ajax. Van afbouwen wil de verdediger echter niets weten. Na een persoonlijk behoorlijk goed eerste jaar, waarin hij op de laatste dag het kampioenschap misloopt, maar wel de beker pakt, besluit de 67-voudig international na iets meer dan 15 seizoenen een punt te zetten achter zijn loopbaan.
Categorie:
Tag(s):