woensdag, 31. januari 2007 - 9:51

Jacht op privegebruik van auto van de zaak begonnen

Den Haag

De Belastingdienst houdt vanaf medio februari door het hele land mobiele controleacties op onterecht privégebruik van auto's van de zaak. Doelgroep van de actie zijn werknemers die bij de Belastingdienst aangegeven hebben dat zij minder dan 500 kilometer per jaar gebruik maken van een auto van de zaak, maar deze grens - ondanks een schriftelijke verklaring - toch overschrijden.

De aanleiding om deze landelijke controles te starten is een steekproef waaruit blijkt dat er voor deze auto's nog te vaak onterecht geen belasting wordt afgedragen. De controles worden het gehele jaar gehouden bij drukbezochte locaties zoals festivals, bouwmarkten, woningboulevards en grensovergangen in de vakantieperiodes.

Wanneer een werknemer een verklaring `geen privé gebruik auto van de zaak' bij de Belastingdienst heeft ingediend, hoeft de werkgever niet de waarde van de auto (22 % van de catalogusprijs) bij het loon op te tellen en hier belasting over in te houden en af te dragen.

De controles worden uitgevoerd met `slimme' camera-auto's die zijn uitgerust met een computersysteem dat automatisch nummerplaten scant en herkent. Dit systeem kan - al rijdende - 8 kentekens per seconde registreren. Hierdoor is het niet nodig om tijdens deze controles auto's aan de kant te zetten. Nadat de foto van het kenteken door de computer is geregistreerd worden de kentekengegevens vergeleken met de verklaringen van `geen privégebruik auto van de zaak' die bij de Belastingdienst in de computer staan. Wie ondanks zo'n verklaring toch voor privé doeleinden gebruik maakt van een auto van de zaak kan een blauwe envelop verwachten.
Provincie:
Tag(s):