dinsdag, 24. april 2007 - 17:46

Johan Cruijff 60 jaar

Amsterdam

Johan Cruijff wordt woensdag 60 jaar. De oud-voetballer en oud-coach is vooral bekend geworden vanwege zijn elegante spel en zijn tactisch inzicht. Hij geldt als een van de beste voetballers uit zijn tijd, naast Franz Beckenbauer en Pelé, hoewel hij behalve de prijzen met Ajax geen grote titels heeft gewonnen - noch met het nationale elftal, noch met zijn latere club Barcelona.

Cruijff werd geboren op 25 april 1947 te Amsterdam in Betondorp. Op zijn tiende verjaardag werd hij lid van Ajax en debuteerde op 15 november 1964 in het eerste elftal, in de met 1-3 verloren uitwedstrijd bij GVAV. Cruijff maakte de enige goal voor Ajax. Dat jaar eindigde Ajax op de 13e plaats, de laagste klassering sinds de invoering van het betaald voetbal.

Vanaf seizoen 1965-1966 begon Cruijff indruk te maken. In totaal scoorde Cruijff in dat seizoen 25 doelpunten in 23 wedstrijden, en werd Ajax kampioen van Nederland. In de 11 seizoenen die Cruijff bij Ajax speelde, werd hij maar liefst 8 keer landskampioen.

Op 7 september 1966 debuteerde Cruijff in het Nederlands elftal (tegen Hongarije werd het 2-2) en scoorde direct een doelpunt. In zijn tweede interland, een vriendschappelijk wedstrijd tegen Tsjechoslowakije, werd hij de eerste speler in de geschiedenis van het Nederlands elftal die met een rode kaart van het veld werd gestuurd. Cruijff kreeg later in zijn spelerscarrière nog twee maal de rode kaart: Beide in dienst van FC Barcelona. In het seizoen 1966-1967 won Cruijff met Ajax het landskampioenschap en de KNVB-beker, Cruijff's eerste “dubbel�. Ook werd hij topscorer van de eredivisie met 33 doelpunten.

Cruijff werd vanwege zijn rode kaart tegen Tsjechoslowakije door de KNVB geschorst. Op 13 september 1967 maakte hij zijn rentree in het Nederlands elftal en maakte het enige doelpunt in de wedstrijd tegen Oost-Duitsland. In hetzelfde jaar werd hij uitgeroepen tot voetballer van het jaar en aan het eind van het seizoen 1967-1968 werd Ajax opnieuw landskampioen. Ook in 1968 en 1969 werd Cruijff voetballer van het jaar.

Op 28 mei 1969 speelde Cruijff zijn eerste Europa Cup I finale tegen AC Milan dat met 4-1 won. Na een langdurig blessure maakte de Amsterdammer zijn rentree in 1970 in een wedstrijd tegen PSV. In deze wedstrijd droeg hij niet zijn vaste rugnummer 9, maar nummer 14. Vanaf dat moment was dit zijn vaste nummer bij Ajax en het Nederlands elftal. Gewoonlijk wil en krijgt de sterspeler een nummer voor de basisploeg: niet hoger dan elf. Cruijff hield zijn oude nummer. Iedereen in de voetbalwereld weet dan ook meteen wie er wordt bedoeld met nummer 14. Vorige week maakte Ajax bekend dat bij de Amsterdamse club nooit meer een andere speler ooit nog met nummer 14 zal voetballen.

Speciaal voor Johan Cruijff werd er op 7 november 1978 een afscheidswedstrijd georganiseerd. Het Duitse FC Bayern München werd uitgenodigd voor een erewedstrijd in het Olympisch Stadion. Vooraf kreeg Cruijff van voorzitter Ton Harmsen een gouden horloge met inscriptie en een kleurentelevisie. Dit laatste cadeau zorgde voor hilariteit op de tribunes, later bleek echter dat de televisie gekocht was naar wens van Cruijff's vrouw Danny.

Het werd geen feestelijke dag en geen gebruikelijke uitslag voor een erewedstrijd. In een vol stadion en met miljoenen tv kijkers over de hele wereld werd Ajax met 8-0 verslagen. Scheidsrechter Charles Corver keurde nog 3 doelpunten van Bayern bewust af, anders zou de uitslag nog schandaliger zijn geweest. De Duitsers waren getergd door de nederlagen die ze hadden geleden in de voorgaande jaren tegen Ajax.
Categorie:
Tag(s):