zondag, 22. april 2007 - 20:30

Jong gezin opgesloten in schoorsteen

Amstelhoek

Ieder jaar in april en mei is het broedseizoen voor de kauw, een familielid van de kraai. Niet iedereen is blij met de komst van deze kauwen. Zeker niet wanneer een paartje intrek neemt in de schoorsteen van je huis.

Een huiseigenaar in de Amstelhoek overkwam dit tot zijn grote schrik. Met het mooie weer afgelopen weekend zat hij heerlijk onderuit in zijn luie tuinstoel al turend naar de vogeltjes die over zijn huisje heen vlogen. Plots zag de dierenvriend dat de vogel die éérst zo mooi rondvloog verdween bij hem in zijn schoorsteen.

De storm die in januari over het land was getrokken had de beschermkap op zijn schoorsteen doen afwaaien. Nu viel het hem pas op, maar wat nu? Zaterdagavond besloot hij samen met zijn zoon om er maar snel een nieuw rooster op te zetten, zodat de vogel geen schade zou kunnen aanrichten in het rookkanaal. Toen hij zondag opnieuw in zijn luie stoel plaatsnam om te genieten, zag hij tot zijn grote verbazing dat het gevogelte opnieuw op zijn schoorsteen zat, maar nu niet meer alleen.

Achter de ‘tralies’, nu opgesloten in de schoorsteen, zat nog een kauw die hij niet eerder had gezien of gehoord. Het mannetje, dat verantwoordelijk is voor het voedsel, probeerde het vrouwtje eten te geven door het net geplaatste hekwerk. De dierenvriend schrok hiervan. Dit was natuurlijk niet de bedoeling. Gelukkig was er in de straat een goede buur die als brandweerman weet om te gaan met dit soort spoedeisende ‘noodgevallen’.

Voor zelfs de kauw het in de gaten had was het ‘ijzeren gordijn’ al weer verdwenen zodat het vrouwtje door het mannetje weer kon worden gevoed. Over acht weken, als de kleintjes op eigen pootjes kunnen staan, zal de eigenaar de kap opnieuw laten monteren door een erkend bedrijf die zeker de schoorsteenmantel goed zal moeten reinigen.

De kauw is een zeer intelligente vogelsoort, die ook wel als huisdier wordt gehouden omdat ze makkelijk tam te maken zijn. Inmiddels is dit bij wet wel verboden. In Nederland nestelen ze meestal in groepen in bomen. Maar ook de schoorsteen is een geliefde plek. De vogels leggen zo’n 4 tot 5 eieren. De broedtijd duurt meestal 16 tot 17 dagen waarna de jongen na ongeveer 30 tot 35 dagen uitvliegen.
Provincie:
Tag(s):