woensdag, 7. maart 2007 - 10:03

Jonge vrouwen hoger opgeleid dan mannen

Groningen

Vrouwen van 25–34 jaar hebben tegenwoordig een hoger opleidingsniveau dan mannen van die leeftijd. Het opleidingspeil van jonge vrouwen stijgt ook snel. In het hoger onderwijs studeren zelfs meer vrouwen dan mannen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Ook bij de afgestudeerden zijn vrouwen tegenwoordig in de meerderheid. In het studiejaar 2005/’06 bestond 56 procent van de afgestudeerden in het Hoger Beroeps Onderwijs (HBO) uit vrouwen. In het Wetenschappelijk Onderwijs (WO) was dat 53 procent.

Vrouwen ronden hun studie ook sneller af dan mannen. Van de vrouwen die in 1996 begonnen met een HBO-opleiding had 75 procent na negen jaar het diploma. Bij de mannen was dit tien procent minder. Op het WO had 71 procent van de vrouwen na negen jaar een diploma tegen 60 procent van de mannen.

Vrouwen zijn wanneer ze afstuderen gemiddeld dan ook bijna een jaar jonger dan mannen. In het studiejaar 2005/’06 studeerden vrouwen gemiddeld op 24,8-jarige leeftijd af van de universiteit en mannen op 25,8-jarige leeftijd. In het HBO waren vrouwelijke studenten bij het afstuderen 0,8 jaar jonger dan de mannen.
Provincie:
Tag(s):