woensdag, 18. april 2007 - 15:35

Jongeren bekennen 40 brandstichtingen

Heerlen

De politie in Heerlen heeft in maart vier jongeren in de leeftijd van 13 en 14 jaar aangehouden die bekend hebben minstens 40 brandstichtingen in Heerlen-Noord te hebben gesticht. Dit heeft der politie Limburg-Zuid vandaag bekend gemaakt.

Eind januari 2007 riep de politie de hulp van burgers in, in het onderzoek naar een grote reeks branden in Hoensbroek en Heerlerheide. In 2005 en 2006 werd in deze Heerlense stadsdelen bijna 325 keer brand gesticht, waarvoor in februari en oktober 2006 al enkele verdachten werden opgepakt en veroordeeld.

Dankzij tips en aanwijzingen van oplettende bewoners konden de verdachten medio maart op heterdaad worden betrapt, aldus de politie. De jongeren hebben inmiddels 40 brandstichtingen bekend.

Na de aanhouding van het viertal hebben zich tussen 17 maart en 17 april jl. ‘slechts’ zeven gevallen van brandstichting voorgedaan in Heerlen-Noord. Dit is een sterke daling ten opzichte van de voorgaande maanden.

Verder werden in deze zaak nog drie andere personen gehoord in de leeftijd van 14 tot 16 jaar. Van hen hebben er twee nog een brand bekend. Alle verdachten zijn woonachtig in Hoensbroek.

Uit onderzoek is gebleken dat de branden vooral gesticht werden uit baldadigheid, verveling en om de spanning. Ze zouden dus niet zozeer gericht zijn op het veroorzaken van materiële schade of persoonlijk letsel.
De politie ziet de spontane medewerking van de bevolking als een bewijs ervoor dat burgers zich wel degelijk mede-verantwoordelijk voelen voor de veiligheid in de eigen woon- en leefomgeving en er ook een actieve bijdrage aan willen leveren.
Provincie:
Tag(s):