dinsdag, 23. januari 2007 - 10:10

Justitie vervolgt Erik de Vlieger

Amsterdam

Zakenman Erik de Vlieger wordt door justitie vervolgd voor afpersing. In 2002 werd door de voormalig eigenaar van een Amsterdams café aangifte gedaan van afpersing. Aangever verklaarde dat hij door een aantal personen, waaronder De Vlieger, zodanig bedreigd was, dat hij uiteindelijk gedwongen werd afstand te doen van zijn horecabedrijf aan het Leidseplein te Amsterdam.

Naar aanleiding van deze verklaring werd een uitvoerig onderzoek door de Amsterdamse politie gestart onder leiding van het arrondissementsparket Amsterdam. Tijdens dit onderzoek, met de naam Madras, kwamen dermate veel aanwijzingen naar boven voor de betrokkenheid van De Vlieger, dat hij als verdachte werd aangemerkt.

Daarop is de heer De Vlieger uitgenodigd voor verhoor en op 24 januari 2005 aangehouden. Na verhoor werd De Vlieger op 27 januari 2005 heengezonden. Wel bleef hij verdachte in deze zaak.

Op 6 december 2006 werd een medeverdachte van de Vlieger onder meer voor deze zaak door de rechtbank reeds veroordeeld wegens het medeplegen van afpersing tot 8 jaar gevangenisstraf.

De Vlieger wordt tevens vervolgd voor betrokkenheid bij de bedreiging van een tweede slachtoffer.

Naast De Vlieger wordt in ieder geval nog een andere verdachte vervolgd wegens betrokkenheid bij afpersing en bedreiging in dit onderzoek. Voor wat betreft een derde verdachte zal op een later tijdstip een vervolgingsbeslissing worden genomen.

Aan de heer De Vlieger en die andere verdachte is inmiddels een brief gestuurd waarin hen is medegedeeld dat zij zullen worden vervolgd.

De Vlieger besloot op 11 januari 2005 dat hij ging stoppen met de Imca-groep en de Exel-groep, omdat hij er "geen lol" meer in zou hebben. Hij verliet het bedrijf toen bekend werd dat de directeur was opgepakt wegens onder meer afpersing en witwassen. Hiermee kwam abrupt een eind aan zijn zakenleven.
Provincie:
Tag(s):