woensdag, 5. december 2007 - 9:41

Juwelenveiling WNF brengt 647.800 euro op

Amsterdam

Onder grote belangstelling heeft het Wereld Natuur Fonds (WNF) vanavond een particuliere collectie juwelen laten veilen door veilinghuis Sotheby's in Amsterdam. Een veilingzaal vol geinteresseerden en tientallen telefonische bieders waren getuige van het onder de hamer gaan van honderden juwelen. De drie uur durende veiling bracht 647.800 euro op. Het geld komt ten goede van WNF-projecten die zich richten op het behoud van de reuzenpanda en de Aziatische olifant.

De sieraden waren aan het WNF gedoneerd door een gulle gever die anoniem wenst te blijven. De veiling bestond uit 170 lotnummers, waaronder een groot aantal gesigneerde sieraden van topjuweliers, zoals Van Cleef & Arpels, Piaget, Cartier, Buccellati en Grima. De juwelen werden individueel of in kleine groepjes geveild door veilingmeester en directeur Mark Grol van Sotheby's.

Uit de vele dierenfiguren en -motieven op de sieraden bleek dat de anonieme schenker de liefde voor natuur hoog in het vaandel heeft.
Topstuk van de veiling was een ruim zeven kilo zwaar zilveren beeld van een aap van Buccellati, dat 24.000 euro op bracht. Een halsketting van Van Cleef & Arpels bracht ruim 23.000 euro op.

,,Wij zijn ongelooflijk blij met dit schitterende resultaat. Hiermee kunnen we nog meer doen voor de reuzenpanda en Aziatische olifant,'' zegt Johan van de Gronden, algemeen directeur van het WNF.

Directeur Mark Grol van Sotheby's toonde zich eveneens enthusiast. ,,Het komt zelden voor dat alle lots in een veiling worden verkocht. Dat was nu wel het geval.''

Deze veiling was een vervolg op de succesvolle samenwerking tussen het WNF en Sotheby's in oktober 2005 toen de verzameling olifanten van Prins Bernhard een spectaculaire opbrengst van 379.000 euro realiseerde voor het WNF.

De opbrengst van deze Jewels for the Jungle-veiling komt ten goede aan een door de verzamelaar opgericht fonds op naam bij het WNF. De anonieme donateur heeft zelf bepaald dat de revenuen van dit fonds bestemd zijn voor projecten van het WNF die zich richten op behoud van de reuzenpanda en Aziatische olifanten. Beide dieren worden bedreigd door verkleining, versnippering en verstoring van hun leefgebied en door stroperij. Het WNF steunt projecten die, in samenwerking met de lokale bevolking, werken aan herstel en uitbreiding van het leefgebied van deze dieren. Zo worden bosgebieden met elkaar verbonden en parkwachters en -managers getraind. Daarnaast wordt gezocht naar alternatieve inkomstenbronnen die de lokale bevolking minder afhankelijk moeten maken van het bos, zoals ecotoerisme.
Categorie:
Tag(s):