woensdag, 6. juni 2007 - 17:19

Kabinet oefent 'droge' ict-uitval met ramp

Den Haag

Een deel van het kabinet en de meeste ministeries hebben vandaag een rampenoefening gehouden. Volgens het scenario ontstond grote chaos door storing en uitval van ict-voorzieningen, veroorzaakt door een actiegroep van hackers.

Het betalingsverkeer raakte ontregeld, door een run op geldautomaten raakten die leeg, werkloosheidsuitkeringen en studiefinanciering werden verkeerd uitbetaald. Het mobiele telefoonverkeer viel grotendeels uit, de verkeerssignalering was ontregeld waardoor enorme files ontstonden, het treinverkeer rond Utrecht moest stilgelegd worden als gevolg van wissel- en seinstoringen.

Eerder was al kunst van de overheid op internet tegen lage bedragen geveild en bij musea vielen beveiligingsvoorzieningen uit. Ook waren er extreem veel meldingen over computervirussen. Tegelijkertijd demonstreerden studenten in Den Haag tegen veranderingen in het onderwijs en tegen het terugvorderen van ten onrechte uitgekeerd vakantiegeld bij hun studiefinanciering.

Het doel van de oefening was het beoefenen van de besluitvormingsprocessen en de informatie-uitwisseling op ambtelijk en politiek niveau, door topambtenaren en ministers. Daarnaast had de oefening tot doel het bewustzijn over de kwetsbaarheid van ict-voorzieningen te vergroten.
Categorie:
Tag(s):