donderdag, 8. februari 2007 - 16:08

Kalebassen en spreekwoorden

Berg en Dal

Tijdens de voorjaarsvakantie, van 18 t/m 25 februari 2007, worden voor de bezoekers van het Afrika Museum elke dag leuke activiteiten georganiseerd. In de weekenden kan ieder meedoen aan de workshop ‘Kalebas beschilderen’. In Afrika is de kalebas een veel voorkomende vrucht die voor oneindig veel doeleinden wordt gebruikt, bijvoorbeeld om voedsel in te bewaren of om uit te eten of drinken.

In combinatie met andere materialen worden er ook vaak muziekinstrumenten van gemaakt. Verder worden ze o.a. gebruikt om vis mee te vangen of voor rituele doeleinden. Maar natuurlijk kan een kalebas ook gewoon dienen ter decoratie. Tijdens de workshop beschilderen de deelnemers een kalebas met mooie Afrikaanse motieven. De kalebassen kosten 1,50 euro per stuk.

Op dinsdag, woensdag en donderdag kunnen jong en oud zelf een Afrikaanse spreukentegel maken. In Afrika is het vertellen van verhalen op veel plekken nog steeds een belangrijke traditie. Van generatie op generatie worden normen en waarden, mythen, sprookjes en historische gebeurtenissen mondeling doorgegeven. Spreekwoorden spelen nog een belangrijke rol in het dagelijkse leven. Nu nog zeggen ze bijvoorbeeld in West-Afrika, dat je een kind moet opvoeden aan de hand van spreekwoorden en gezegden.

Op zondag 25 februari vinden speciale rondleidingen plaats met het thema ‘Tour d’Afrique’.
In het nieuwe Afrika Museum worden vele verhalen verteld. De rondleider neemt de bezoekers mee langs een aantal voorwerpen en objecten met een bijzonder verhaal. Aanmelden kan op de dag zelf bij de kassa van het museum, deelname is gratis. Maximaal 20 deelnemers per groep.
Aanvang: 13.00 en 14.30 uur

De collectie hedendaagse kunst van het Afrika Museum in Berg en Dal is uitgebreid met 21 topwerken van Twins Seven Seven, de bekendste vertegenwoordiger van de zogenoemde Oshogbo-school, die sterk heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de hedendaagse kunst in Nigeria. Deze collectie met Twins Seven Seven-schilderijen is een schenking uit de Fopke en Jo Fopma collectie. De tentoonstelling is te zien t/m 31 maart a.s.
Provincie:
Tag(s):