maandag, 22. januari 2007 - 13:58

Kans op gladde wegen door vorst

Den Haag

Rijkswaterstaat en het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) waarschuwen voor de eerste gladheid van dit winterseizoen. De komende dagen is er ’s nachts sprake van lichte vorst. Automobilisten worden dringend verzocht rekening te houden met mogelijke gladheid op de Nederlandse snelwegen.

Daarnaast adviseren beide diensten om de weersvoorspelling en verkeersinformatie extra goed in de gaten te houden. Weggebruikers dienen rekening te houden met een langere reistijd, vooral tijdens de ochtendspits.

Bij eventuele ongevallen en calamiteiten worden de weginspecteurs van Rijkswaterstaat ingezet om de afhandeling zo snel en veilig mogelijk te laten plaatsvinden. Daarnaast zorgt Rijkswaterstaat in samenwerking met diverse partijen voor goede informatie over de actuele situatie op de weg.

Rijkswaterstaat is goed voorbereid. Op ongeveer 70 plaatsen in Nederland liggen silo’s vol met tonnen zout. Rijkswaterstaat strooit het zout preventief: enkele uren voordat het echt koud wordt, rijden honderden strooiwagens zout uit over de wegen. Hiermee wordt zo voorkomen dat het glad wordt. Het zout wordt vermengd met water zodat het beter over het asfalt verspreid kan worden maar ook langer blijft liggen. Rijkswaterstaat heeft in de afgelopen periode al op enkele plaatsen gestrooid maar vanwege het zachte weer is dat beduidend minder dan voorgaande jaren.
Provincie:
Tag(s):