maandag, 15. januari 2007 - 15:48

Kentekenplaten brommers populair bij dieven

Veendam

Met de invoering van de kentekenregistratie voor brom- en snorfietsen, heeft men een nieuwe bron van diefstal gecreëerd. Inmiddels zijn er al 6120 kentekenplaten gestolen. Het RDW vreest dat deze platen worden gebruikt om niet geregistreerde brom- en snorfietsen illegaal van een kenteken te voorzien. Ook zouden deze voertuigen van diefstal afkomstig kunnen zijn.

Kopers van gebruikte brom- en snorfietsen wordt geadviseerd om, voordat de koop definitief wordt gesloten, te controleren of er een (papieren) kentekenbewijs is dat bij de gemonteerde plaat en de bromfiets hoort.

Check goed of het framenummer klopt. Dit kentekenbewijs moet bij de bromfietszaak of het postkantoor op naam van een nieuwe eigenaar worden gesteld, voordat de bromfiets wordt overgedragen. Brom- of snorfietsen met slechts een kentekenplaat moeten worden gewantrouwd. Zonder het papieren kentekenbewijs mag de bromfiets niet op de weg.

Uit cijfers van de RDW blijkt dat tijdens de invoering van de kentekenregistratie in 2005 en 2006 slechts 2.648 gestolen bromfietsen zijn aangetroffen. Het vermoeden bestaat dat er wel meer gestolen bromfietsen in omloop zijn. Bijna 24.000 bromfietsbezitters hebben zelf afgezien van een kenteken of is een kenteken geweigerd. Het is goed mogelijk dat dit voor een deel ook om gestolen bromfietsen gaat, waar de eigenaar tijdens de procedure achter kwam. In ieder geval hebben deze voertuigen geen kenteken gekregen.
Provincie:
Tag(s):