maandag, 24. december 2007 - 13:22

Kerstbezoek Berlijn aan Libanon en Bosnië

Den Haag

De Commandant der Strijdkrachten, generaal Dick Berlijn, brengt de komende dagen een bezoek aan Hr.Ms. de Ruyter en uitgezonden eenheden in Bosnië. De reis is bedoeld om militairen te ontmoeten die met Kerst ver van huis opereren. Dit heeft het ministerie van Defensie bekendgemaakt.

Libanon
Hr.Ms. De Ruyter maakt sinds september 2007 deel uit van de Maritieme Task Force UNIFIL, de VN-missie in Libanon. Als onderdeel van een internationaal vlootverband, geleid door Duitsland, ondersteunt het fregat de Libanese regering bij het controleren van de zeegrenzen van het land. Ze controleert op illegale wapentransporten en levert een bijdrage aan de handhaving van een veilige situatie op zee.

Bosnië
In Bosnië-Herzegovina leidt de Europese Unie sinds 2004 de militaire operatie Althea. Deze operatie wordt uitgevoerd door de EU-troepenmacht EUFOR. Op dit moment zijn nog 85 Nederlandse militairen ingezet op de Balkan.

Binnen EUFOR werken zij behalve in een viertal Liaison and Observing Team (LOT)-huizen, bij het Nederlandse National Support Element in Sarajevo, op het Regionaal Coördinatiecentrum van de LOT-organisatie van Regio-1 in Banja Luka en in Sarajevo, bij de Integrated Police Unit, een politie recherche-eenheid en op het EUFOR-hoofdkwartier.
Provincie:
Tag(s):