woensdag, 14. maart 2007 - 11:04

Kia presenteert de Rio Hybride

Amsterdam

In samenwerking met de overheid organiseert Kia Motors in Korea de komende twee jaar een intensief ontwikkelingsprogramma om de praktische haalbaarheid van een hybride auto te toetsen. Deze auto, de Kia Rio Hybride, wordt in Amsterdam tijdens de aanstaande AutoRAI in de Ecovillage aan het publiek gepresenteerd.

Kia Motors levert de komende twee jaar, samen met zusterbedrijf Hyundai, 3.390 hybride voertuigen aan het Ministerie van Milieuzaken in Korea. De levering maakt deel uit van een lopend programma in Korea om de hybride autoâs voor de toekomst in de dagelijkse praktijk te onderwerpen aan een zwaar testprogramma. Met de Kia Rio Hybride toont Kia Nederland tijdens de aanstaande AutoRAI een voertuig uit dit omvangrijke programma. Deze auto geeft aan hoe serieus Kia is in de ontwikkeling van milieuvriendelijke autoâs.

Momenteel beschikt de Koreaanse overheid al over een testvloot van 780 hybride auto's van onder andere Kia. Het Koreaanse programma wordt gezien als één van de grootste ontwikkelingsprogrammaâs ter wereld voor de technologie van de toekomst.

Cor Baltus, Managing Director van Kia Nederland: 'Kia maakt momenteel een enorme ontwikkeling door. Sinds enige maanden wordt de in Europa ontwikkelde ceeâd gefabriceerd in de Europese autofabriek van Kia in Slowakije en de ontvangst door pers en publiek is enorm positief. De ceeâd-familie wordt dit jaar daarnaast verder uitgebreid met meer modelreeksen, zoals de op de AutoRAI debuterende Sporty Wagon. Tevens ontplooit Kia meerdere research- en ontwikkelingsprogrammaâs in Korea waarvan het Hybride-programma er slechts één is. De ultieme doelstelling is om vanaf 2010 milieuvriendelijke autoâs gereed te hebben voor een volledige serieproductie.'

Kia Hybride sedan
De Kia Rio Hybride sedan is door Kia R&D ontworpen om ingezet te worden voor âreal-worldâ testvlootactiviteiten. Deze test-Kia heeft een unieke aandrijflijn, die bestaat uit een 1.4-liter benzinemotor en een daaraan gekoppelde 12kW/95 Nm AC gesynchroniseerde elektromotor. De Kia Hybride sedan maakt gebruik van een CVT (continue variabele transmissie) versnellingsbak, waarvan het principe is ontwikkeld door het Nederlandse Van Doorneâs Transmissie (VDT) uit Tilburg. De hybride Rio is de eerste Kia waarin een CVT is gemonteerd. Deze compacte, moderne automatische versnellingsbak schakelt zonder onderbreking tussen ontelbare overbrengingen, waardoor de motor en de aandrijflijn op ieder willekeurig moment optimale prestaties leveren.

De Alpha ll benzinemotor is voorzien van CVVT (continue variabele kleptiming) en levert een vermogen van 90 pk en een trekkracht heeft van 126 Nm. De koppelsterke, permanente magnetische elektromotor is tussen het vliegwiel en de versnellingsbak geïnstalleerd en âondersteuntâ de benzinemotor tijdens het starten, het accelereren en wanneer er op een helling wordt gereden. Tijdens het gestaag doorrijden schakelt de elektromotor zichzelf uit, terwijl tijdens het afremmen âregeneratieve remkrachtâ wordt ontwikkeld om elektriciteit op te slaan en het Ni-MH 144 volt accupakket opnieuw op te laden. Het computergestuurde systeem maakt het ook mogelijk dat de krachtbron en de elektromotor na enkele seconden worden uitgeschakeld wanneer de auto tot stilstand is gekomen. Het opnieuw starten gebeurt automatisch.

Deze Rio accelereert snel van 0 naar 100 km/u in 12,2 seconden en kan een topsnelheid bereiken van 180 km/u. Als âtegenprestatieâ heeft de Rio Hybride een brandstofverbruik van slechts 5,29 liter per 100 kilometer. Vergeleken met de reguliere Rio met benzinemotor neemt de uitstoot met 37% af en wordt het brandstofverbruik met 44% verbeterd. Het CO2-cijfer van de Kia Hybride bedraagt 126 g/km. Teneinde het brandstofverbruik verder terug te dringen en de prestaties te verbeteren, zijn voor de Kia Rio Hybride speciale lichtgewicht componenten toegepast, zoals een aluminium motor, kofferbak en frames voor de voorstoelen. Ook is de hybride Kia voorzien van lichtmetalen wielen, lage weerstand banden en een elektrische stuurbekrachtiging. Deze onderdelen zorgen voor een gewichtsvermindering van 220 kilo.
Categorie:
Tag(s):