maandag, 26. februari 2007 - 15:26

Kijken in de keuken van de Suikerunie

Meedoen aan een slipcursus? Tips over thuis energie besparen? Een stoomcursus Gronings of een boottocht in de Blauwestad? Het kan tijdens de open dag van de provincie op zaterdag 3 maart aanstaande! Van 11.00 uur tot 16.00 uur kunnen bezoekers op vier verschillende locaties Blauwestad, Fraeylemaborg, Suiker Unie en het Arrivabusterrein, zien en beleven waar de provincie bij betrokken is.

De open dag wordt om 16.00 uur in de Statenzaal van het provinciehuis afgesloten met een debat tussen de lijsttrekkers van de partijen die deelnemen aan de Statenverkiezingen van 7 maart aanstaande.

Het informatiecentrum van Blauwestad vormt het vertrekpunt voor verschillende ontdekkingstochten door het gebied. Bezoekers krijgen een toelichting bij de indrukwekkende maquette. In de filmzaal wordt een korte film getoond over de Blauwestad. Na deze introductie kunnen bezoekers bijvoorbeeld gratis op een boot of in de bus stappen om met een gids het gebied in te trekken en met eigen ogen de nieuwste ontwikkelingen te bekijken.

De provincie draagt op diverse manieren bij aan een beter klimaat. Hoe? Dat kunnen bezoekers bekijken tijdens de open dag Duurzame Energie bij de Suiker Unie in Groningen. Bezoekers krijgen energiebesparingtips, een rondleiding door de fabriek en kunnen auto's op duurzame brandstoffen als waterstof, bio-ethanol en aardgas bekijken. De Suiker Unie heeft plannen om naast suiker bio-ethanol te gaan produceren. Bezoekers kunnen zelf ervaren hoe het is om te rijden in een auto die rijdt op bio-ethanol of in een hybride aangedreven auto. En speciaal voor deze dag is er een kart op waterstof!

De Fraeylemaborg in Slochteren is op 3 maart het centrum van cultuur in onze provincie. Tijdens de open dag kunnen bezoekers bijvoorbeeld onder begeleiding de tuinen in, een stoomcursus Gronings volgen en ’s middags worden een tweetal klassieke concerten gegeven. Kinderen kunnen verkleed als ridder of prinses een spannende speurtocht maken door de borg. Of ze gaan gewapend met verrekijker en schatsleutel de tuinen in op Sprokkeltocht!

Op het Arriva busterrein kunnen bezoekers tijdens de open dag zien en beleven wat de provincie doet om het verkeer veiliger te maken. Er zijn verschillende leuke activiteiten. In een rijsimulator kunnen bezoekers ervaren wat de invloed van alcohol is op hun rijgedrag en waarom het bij slecht weer nodig is de snelheid en afstand aan te passen. Verder is het mogelijk deel te nemen aan een minislipcursus en is er een remproef die aantoont dat te hard rijden erg gevaarlijk kan zijn. De provincie speelt ook een belangrijke rol bij het regelen van goed openbaar vervoer. Arriva stelt verschillende bussen op waarin bezoekers een kijkje kunnen nemen en er is een informatiestand van het OV bureau.

Op 3 maart vindt vanaf 16.00 uur het slotdebat plaats in de Statenzaal in het provinciehuis. Alle lijsttrekkers zullen hun mening geven over actuele vraagstukken. Dit debat vormt de afsluiting van een reeks debatten die op diverse plekken in de provincie zijn georganiseerd. Belangstellenden zijn van harte welkom!
Provincie:
Tag(s):