zondag, 23. december 2007 - 20:54

Kinderverzorgster in kamp Westerbork en Theresienstadt

Westerbork

Zondag 30 december om 14.00 uur vertelt Marian van der Poorten in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork over de ervaringen die zij als kinderverzorgster opdeed in de kampen Westerbork en Theresienstadt. Als gevangene in kamp Westerbork werd zij aangewezen enkele van de ouderloze kinderen te verzorgen. Naast mevrouw Van der Poorten zijn tijdens de lezing ook een aantal Onbekende Kinderen aanwezig.

Marian van der Poorten werd op 2 april 1914 in Amsterdam geboren. Als strafgeval kwam ze op 18 april 1944 in Kamp Westerbork aan. Na een verblijf van bijna vijf maanden in kamp Westerbork werd zij op 4 september 1944 naar Theresienstadt gedeporteerd.

In Theresienstadt verzorgde zij enkele van de groep Onbekende Kinderen. Deze groep van 50 kinderen uit het weeshuis van kamp Westerbork werd op 13 september 1944 uit kamp Westerbork gedeporteerd. Op de transportlijst stonden ze vermeld als Gruppe Unbekannte Kinder, opgepakt zonder hun ouders, stond hun identiteit niet vast. De kinderen werden via Bergen-Belsen naar Theresienstadt gebracht.

Op 8 mei 1945 werden Marian van der Poorten en de Onbekende Kinderen in Theresienstadt bevrijd. Na de oorlog emigreerde Marian van der Poorten met haar gezin naar Australië, waar zij een nieuw leven wist op te bouwen. Sinds 2001 heeft zij weer contact met de groep Onbekende Kinderen.

De toegang is inbegrepen bij de entree voor het museum.
Provincie:
Tag(s):