donderdag, 24. mei 2007 - 8:56

Kinderzitjes voor in de auto steeds beter

De kwaliteit van kinderzitjes wordt beter. Dat valt af te leiden uit een test van kinderzitjes die de ANWB in samenwerking met de Europese zusterclubs heeft uitgevoerd. Dit jaar werden 39 zitjes onderzocht op de onderdelen ‘veiligheid’, ‘gebruik’, ‘comfort voor het kind’ en ‘afwerking en reiniging van het zitje’.

De ANWB dringt er bij ouders er op aan hun kinderen te allen tijde in een zitje te doen. Ook al bij lage snelheden (rond de 30 km/u) met een auto zijn de krachten die op een kind worden uitgeoefend enorm.

Van de 39 geteste kinderzitjes zijn er 25 in Nederland te koop. Van vijf goede zitjes, die hier niet te koop zijn, worden de resultaten ook vermeld. De MaxiCosi CabrioFix met EasyFix is het eerste zitje met “zeer goed� als totaalbeoordeling. Daarnaast kregen 19 zitjes het eindoordeel “goed�. Het is verheugend dat er voor elke leeftijdsgroep gekozen kan worden uit meerdere goede zitjes. Daarnaast is verheugend dat het testresultaat beter is dan vorig jaar.

De onderdelen “veiligheid� en “gebruik� zijn de twee onderdelen van kinderzitjes, die de eindbeoordeling bepalen. Een goede beoordeling voor “gebruik� betekent dat montage van het zitje en het vastzetten van het kind duidelijk en gemakkelijk is. Dan is de kans op verkeerd gebruik het kleinst.
Helaas komt dat nog veel voor en bij een ongeval kan dan ook een goed zitje geen bescherming bieden.

De prestaties van de geteste kinderzitjes lopen sterk uiteen van ‘zeer goed’ tot ‘slecht’. Deze test toont wederom aan dat het ECE-goedkeuringslabel alleen slechts een minimale veiligheid garandeert bij een frontale botsing en niets zegt over een zijdelingse botsing. Daarmee biedt het geen garantie voor een goed kinderzitje.

De ANWB raadt daarom aan alleen een zitje te kopen dat in uit ANWB-tests een goede beoordeling heeft gekregen. Zitverhogers waarbij de rugleuning verwijderd mag worden krijgen het testoordeel ‘slecht’. Naast bescherming bij een zijdelingse botsing geeft de rugleuning namelijk ook steun aan een slapend kind en zorgt het voor een optimale geleiding van de schoudergordel. De ANWB raadt dan ook sterk aan alleen kinderzitjes met een rugleuning te gebruiken.

Alhoewel gebruik van een goedgekeurd zitje wettelijk verplicht is, worden nog steeds kinderen in auto’s vervoerd zonder kinderzitje. Om het risico op zwaar letsel zoveel mogelijk in te beperken is het van groot belang dat alle kinderen tot 12 jaar of 1,35 meter lang in een kinderzitje de auto vervoerd worden.
Categorie:
Tag(s):