maandag, 16. april 2007 - 9:46

Koenders bezorgd over reputatie van de Wereldbank

Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) heeft samen met de Duitse minister voor Ontwikkelingssamenwerking het initiatief genomen om de problemen die gerezen zijn rondom het functioneren van de president van de Wereldbank, Paul Wolfowitz, tijdens de Voorjaarsvergadering te bespreken. De negatieve publiciteit rondom Wolfowitz baart Koenders grote zorgen omdat de geloofwaardigheid van de Wereldbank op het spel staat.

Het is redelijk uniek dat er zo lang moest worden onderhandeld over de gezamenlijke eindtekst. “Door de ontstane situatie was snel optreden vereist, omdat ik me samen met een aantal collega’s grote zorgen maak over de reputatie van de Bank�, aldus Koenders.

Na de officiële vergadering is tijdens de lunchbespreking nog een stuk tekst toegevoegd, waarin de ministers het belang van de Bank voorop stellen. De Bank moet effectief haar taken kunnen uitvoeren, en de geloofwaardigheid en de reputatie van de Bank, evenals de motivatie van het bankpersoneel, moet hoog blijven. Koenders: “ Wij hebben ons vertrouwen uitgesproken in de acties van de raad van bewindvoerders van de Bank om de zaak te onderzoeken en hebben de bewindvoerders gevraagd aan oplossingen te werken en hun onderzoekswerk zo spoedig mogelijk af te maken. De bank moet voldoen aan de hoogste standaarden van bestuur, zeker omdat zij terecht ontwikkelingslanden aanspreekt op goed bestuur.�
Categorie:
Tag(s):