woensdag, 18. april 2007 - 8:50

Koningin Beatrix opent 'Las Palmas'

Rotterdam

Koningin Beatrix verricht woensdag in Rotterdam de officiële opening van Las Palmas Cultuur. Las Palmas Cultuur verenigt de drie culturele instellingen het Nederlands Fotomuseum, LP II en de SKVR BeeldFabriek in één gebouw. Het ingrijpend gerenoveerde Las Palmas heeft hiermee een nieuwe functie gekregen als markant cultureel en zakelijk centrum.

Las Palmas bestaat uit 4 bouwlagen, een kelderverdieping en een nieuw bijzonder vormgegeven penthouse. Benthem Crouwel Architecten was verantwoordelijk voor het ontwerp van de renovatie.

Het ontwerp gaat uit van de karakteristieke kenmerken van het gebouw. De buitengevel heeft een nieuw wit uiterlijk gekregen. Binnen blijven transparante tussenwanden zicht bieden op de oorspronkelijke indeling van het gebouw. Naast ruimte voor de culturele instellingen biedt Las Palmas onderdak aan een restaurant en commerciële bedrijven die iets met beeldcultuur te maken hebben. Het twee verdiepingen tellende penthouse wordt het kantoor waar OVG Projectontwikkeling BV, ontwikkelaar van het project en eigenaar van het nieuwe Las Palmas, zich zal vestigen.

Las Palmas, het voormalige werkplaatsengebouw van de Holland-Amerika Lijn, is gebouwd in 1953. Het gebouw is ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau Van den Broek en

Bakema. De verdiepingen bestaan uit oneindig lijkende ruimtes, onderbroken door achthoekige kolommen. Het gebouw heeft een robuust voorkomen, maar de witte gevel en de ritmiek van de vensters verlenen het een levendig en open karakter. Las Palmas is een prototype van het Nieuwe Bouwen, de architectuurstroming die voor de oorlog ontstond en de nadruk legde op licht, lucht, ruimte en functionaliteit.

Nederlands Fotomuseum

Het Nederlands Fotomuseum is het nationale centrum voor de fotografie in Nederland. Het beheert 129 archieven van bekende en minder bekende Nederlandse fotografen. Bij elkaar 4 miljoen negatieven, dia’s en afdrukken. De veelzijdige collectie beslaat alle vormen van fotografie: van albums tot glasnegatieven, van autochromen tot stereofoto’s, van daguerreotypieën tot invloedrijke Nederlandse fotoprojecten.

Nieuw in het Nederlands Fotomuseum is het kenniscentrum, waar de bezoeker zich met interactieve installaties kan verdiepen in de fotografie, de fotografiegeschiedenis, oude fototechnieken enz.

De openingstentoonstelling Dutch Eyes belicht de geschiedenis van de Nederlandse fotografie aan de hand van verschillende thema’s en toont het werk van bekende en minder bekende fotografen die in Nederland actief zijn geweest. De semi-permanente tentoonstelling Panorama Las Palmas laat zien hoe fotografen de ontwikkelingen op de Wilhelmina pier, maar ook van de stad en de haven, de afgelopen 150 jaar hebben vastgelegd.

LP II, ruimte voor stedelijke cultuur

De tentoonstellingsruimte LP II laat beeld- en mediacultuur zien in de meest brede opvatting en is beschikbaar als locatie voor festivals, projecten en producties van kunstenaars en kunstinstellingen. LP II opent met het Dutch Electronic Art Festival, een internationale en interdisciplinaire biënnale, georganiseerd door het instituut V2_. Binnen Las Palmas werkt LP II nauw samen met het Nederlands Fotomuseum en de SKVR BeeldFabriek.

SKVR BeeldFabriek

De BeeldFabriek is onderdeel van de Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam (SKVR), die tracht zoveel mogelijk Rotterdammers met kunst en cultuur te verbinden De BeeldFabriek biedt diverse cursussen, workshops en projecten aan op het gebied van fotografie, video en nieuwe media.
Provincie:
Tag(s):