donderdag, 18. januari 2007 - 7:14

Koningin neemt nieuwbouw Vredespaleis in gebruik

Den Haag

Koningin Beatrix neemt donderdagmiddag de nieuwe vleugel aan het Vredespaleis in gebruik. Het gebouw huisvest de Haagsche Academie voor Internationaal Recht en de bibliotheek van het Vredespaleis.

De Haagsche Academie heeft in het nieuwe gebouw een zaal die geschikt is voor 300 studenten. De zaal heeft 6 vaste tolkencabines, waardoor ook bijeenkomsten in VN-verband kunnen worden gehouden. Het gebouw beschikt over een volwaardige arbitrage faciliteit. De kantoren zijn geschikt voor toekomstig gebruik van het Internationaal Gerechtshof en Hof van Arbitrage als ook andere internationale organisaties en de Carnegie Stichting.

De bibliotheek van het nieuwe pand heeft ondergronds 22 km plankruimte voor boekenopslag. Daarnaast is een nieuwe leeszaal met 120 studieplaatsen ingericht. De leeszaal is direct verbonden met het Vredespaleis.

De architectuur van het nieuwe gebouw houdt rekening met de oorspronkelijke bouw van het Vredespaleis. De kleuren van de gebruikte baksteen en leisteen van het dak komen terug in de roestvrijstalen beplating aan de buitenkant van de conferentiezaal en de bibliotheek. Aan de binnenzijde komt het monumentale hout en steen van het Vredespaleis terug. De glasfaçades kijken uit op de tuin van het paleis. Opvallende vormgeving accentueert de twee functies van het gebouw, academie en bibliotheek, in het totale complex. Het ontwerp is van het Brits-Duitse architectenbureau Wilford Schupp.

Sinds 1930 kende het Vredespaleis een gebouw ten behoeve van de boekenopslag voor de bibliotheek en voor de zomercursussen van de Haagsche Academie voor Internationaal Recht. Dit academiegebouw werd ook gebruikt voor internationale bijeenkomsten, onder meer van de Haagsche Conferentie voor Internationaal Privaatrecht. Het groeiend aantal deelnemers aan internationale bijeenkomsten en een te kleine bibliotheek maakten de nieuwbouw nodig. De Carnegie Stichting is de beheerder van het Vredespaleis.
Provincie:
Tag(s):