woensdag, 2. mei 2007 - 17:08

Koningin onthult 'Wachters' van Tajiri

Venlo

Koningin Beatrix heeft woensdagmiddag op de Maasbrug in Venlo de vier Wachters onthuld, die de brug markeren. De beelden van de Amerikaans-Japanse kunstenaar Shinkichi Tajiri zijn 9 meter hoog en waarschuwen tegen agressie, geweld en oorlog. De Wachters zijn symbolische hoeders van de stad, die in de Tweede Wereldoorlog aan beide zijden van de Maas zwaar is verwoest.

Rond 14.00 uur arriveerde de Koningin met een helikopter vlakbij de brug en werd met haar dienstauto naar de Blerickse kant van de Maasbrug gereden. Hier werd ze verwelkomd door burgemeester Hubert Bruls en gouverneur Leon Frissen.

Met een slag op de gong midden op de brug gaf de Koningin het sein om de vier beelden te onthullen. In aanwezigheid van veel publiek en genodigden, waaronder de kunstenaar zelf die in Baarlo woonachtig is. Na de onthulling van de Wachters liep de Koningin naar de Venlose kant van de brug en bewonderde het kunstwerk. Vervolgens ging de stoet door naar Museum Bommel van Dam, waar een expositie is ingericht over het ontstaan van de Wachters. De Maasbrug in Venlo is vanaf donderdagochtend 06.00 uur weer toegankelijk voor alle verkeer.
Provincie:
Tag(s):