maandag, 11. juni 2007 - 10:30

Koninklijke erepenning voor Muziekvereniging Excelsior

Winterswijk

Burgemeester Van Beem merkt tijdens de receptie van de 100-jarige muziekvereniging Excelsior op dat een lidmaatschap bij deze actieve vereniging er voor hem niet inzit. Hij bespeelt geen muziekinstrument. Wel kan hij zingen. En daarmee heeft de burgemeester iets gezegd. De overige sprekers vragen zich af: “Wanneer en waar vindt het eerste optreden plaats?Bij de opening van de nieuwe muziekkoepel misschien?�.

Maar burgemeester Van Beem heeft een nog veel belangrijkere mededeling: ““Wij Beatrix, ...... hebben besloten en beschikken de koninklijke erepenning toe te kennen aan Muziekvereniging Excelsior wegens het 100-jarig bestaan.� Een luid applaus volgt. Een trotse en blije voorzitter Van Duinen neemt de erepenning in ontvangst.

Het was een gezellige en druk bezochte receptie in De Molenveldhoeve. De vele sprekers loofden de actieve vereniging. De muziekvereniging was ook de initiatiefnemer van de muziekkoepel, waarvoor ’s morgens de eerste paal was geslagen bij de Scholtenbrug. De maquette laat zien dat het een moderne muziekkoepel wordt. Zoals één van de sprekers opmerkte: “Tegenstanders vinden het te modern. Realiseer je echter dat 100 jaar geleden ook gebouwen werden geplaatst, die men niets vond. En waarvan we nu zeggen dat zij erfelijk gemeengoed zijn. Dus wie weet wat over 100 jaar over de nieuwe muziekkoepel wordt gezegd... Wij zijn in ieder geval blij met het initiatief!�

De KNFM beloonde de vereniging met een oorkonde als blijk van waardering voor de aan de Nederlandse amateurmuziekbeoefening en daaraan verwante vormen bewezen diensten.

De Eierjongens, KWOV en Eendracht brachten een serenade. Met deze muzikale klanken duurde het maar even: de polonaise werd in gang gezet.

Twee op leeftijd zijnde damesleden vertelden dat er in die 100 jaar veel is gebeurd. De vereniging heeft aan veel (muzikale) activiteiten meegedaan, veel prijzen in de wacht gesleept bij de concoursen. Een speciale commissie heeft zich gebogen over het ontwerp van nieuwe uniformen. Twee jeugdleden toonden trots het nieuwe uniform aan het publiek. Wat opvalt is dat de rok is verdwenen. Vanaf nu dragen de dames een lange broek. Zoals de twee spreeksters zeiden: “Vanaf nu hebben de dames ‘de broek’ aan.�

Ook was er een foto-expositie te zien. Deze gaf een goed beeld van 100 jaar Excelsior. Veel herinneringen werden opgehaald bij het zien van de foto’s. Deze foto’s zijn verwerkt in het jubileumboek “Muziekvereniging Excelsior 100 jaar muziekgeschiedenis�. De leden Arjan Colenbrander en Anouk Reerink zijn de samenstellers van dit mooie geschiedenisboek.
Erelid A. Bemer mocht het eerste exemplaar in ontvangst nemen.

Zondagochtend 10 juni, 10.30 uur zet Excelsior het verjaardagsfeestje voort. Er is een sportieve zeskamp tussen Winterswijkse muzikanten in Sporthal De Pelkwijk. Achttien teams hebben zich opgegeven en strijden voor de hoogste podiumplaats. Tot ongeveer 17.00 uur is publiek welkom om te beoordelen of muzikanten en sportieve prestaties samengaan.
Provincie:
Tag(s):