zondag, 4. november 2007 - 22:39

Koninklijke onderscheiding voor kunstenaar Appie Drielsma

Maastricht

De Maastrichtse kunstenaar Appie Drielsma heeft zaterdagmiddag van burgemeester Gerd Leers een koninklijke onderscheiding uitgereikt gekregen. Drielsma ontving de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau bij gelegenheid van de opening van een overzichtstentoonstelling van zijn werk en zijn 70e verjaardag.

Appie Drielsma is sinds 1963 werkzaam als beeldend kunstenaar. Hij studeerde aan de Stadsacademie (1953-1959) bij Albert Meertens en aan de Jan van Eyckacademie (1959-1963) bij prof. Alfred Carasso te Maastricht.
Zijn oeuvre wordt omschreven als veelzijdig en kenmerkt zich door een grote abstractie met herkenbare figuratie, eigenzinnigheid, originaliteit en geëngageerdheid. Zijn Joodse afkomst en zijn traumatische oorlogservaringen komen vaak tot uitdrukking in zijn werken. Hij heeft zowel in het binnen- als in het buitenland veel opdrachten gekregen, waaronder het nationale herdenkingsmonument in Gulpen (1989) en het herdenkingsmonument in Den Haag (1992). Recentelijk werd in de Joodse synagoge in Roermond nog een herdenkingsmonument onthuld dat door Drielsma was gemaakt.
Provincie:
Tag(s):