donderdag, 31. mei 2007 - 11:58

Koninklijke onderscheidingen voor brandwachten

Uithoorn

Woensdagavond heeft het in Uithoorn zeer lokaal koninklijk ‘geregend’, kwam de burgemeester ‘andersom’ en werd vanuit rijksoverheid óók nog eens flink gestrooid met kostbaar papier. Het werd een bijzondere korpsavond, die door een aantal brandwachten van het brandweerkorps Uithoorn niet snel meer zal worden vergeten.

De avond begon met een kopje koffie. Rond acht uur verzocht de korpsleiding de genodigde brandweermensen en de familieleden plaats te nemen, waarna het officiële gedeelte begon. Zoals op elke korpsavond, werden ook nu de behaalde diploma’s en certificaten uitgereikt door burgemeester mevrouw H.L.Groen, geassisteerd door commandant Sanne van Dullemen en Nico Theuns, kazernemanager van Uithoorn.

Daarna was een korte break die onverwachts werd versierd door gebak met een oranje afwerking. Na tien minuten werd het de hoogste tijd om het programma te hervatten. Chris Ekelschot, William Willems, Johan Bruines, Adrie Bijl en Rolf Jongmans werden gevraagd om plaats te nemen tegenover de sprekerstafel van de burgemeester. Tot hun grote verbazing kreeg het vijftal uit de mond van burgemeester mevrouw H.L.Groen te horen dat ze vanwege hun langdurige bijdrage aan de openbare veiligheid in hun woonplaats en in de regio werden gekwalificeerd als ‘mensen die zich geruime tijd ten bate van de samenleving hebben ingespannen’ en het heeft H.M. de koningin behaagd hen te benoemen tot Lid in de Oranje-Nassau.

Daarnaast kregen zij, maar ook kazernemanager Nico Theuns, vanuit brandweer Nederland een speld uitgereikt voor hun jubileum.

De burgemeester sloot het officiële gedeelte af door uit te leggen waarom ze dit keer ‘andersom’ was. De penning van de ambtsketen heeft een ‘keerzijde’. Wanneer een burgemeester een koninklijke onderscheiding uitreikt, dan wordt het rijkswapen, of de beeltenis van Willem III, getoond. In andere gevallen mag alleen het gemeentewapen worden gezien.

Daarna barstte het feest los en werden er flink wat handen geschud.

De brandwachtdiploma’s die werden uitgereikt gingen naar Roena van Ams, Frank van den Berg, Jacqueline Boerman en Wendy Jutte.
Provincie:
Tag(s):