dinsdag, 3. april 2007 - 11:51

Koperdieven bekennen 25 zaken

Nieuwegein

De recherche van het district Lekstroom heeft een onderzoek tegen drie koperdieven afgerond. Het gaat om twee mannen van 19 en 20 jaar uit Lopik en een 20-jarige man uit Nieuwegein. De drie zijn aangehouden geweest ten behoeve van het onderzoek, maar bevinden zich in afwachting van hun rechtszaak inmiddels weer op vrije voeten.

De zaak kwam aan het rollen toen de gegevens van één bij de dieven in gebruik zijnd voertuig bekend werd. Hierna volgde een onderzoek, vonden diverse aanhoudingen en verhoren plaats. De drie bekenden in totaal 25 diefstallen van koper. Het merendeel werd gestolen vanaf daken van verschillende gebouwen waar het koper dienst deed als bliksemafleiders. Er werd ook regelmatig koper gestolen van panden in aanbouw. Sommige panden/objecten werden zelfs meerdere malen door het dievengilde bezocht.

De drie stalen het koper onder meer in Nieuwegein, IJsselstein, Lopik, Woerden en in Utrecht. Ook buiten de regio waren zij actief en wel in Bergambacht en Schoonhoven. De totale schade is moeilijk vast te stellen, maar beloopt zeker in de tienduizenden euro’s. De dieven verkochten het gestolen koper aan diverse afnemers en ontvingen hiervoor enige duizenden euro’s. Dit deel, het onderzoek naar de afnemers, loopt nog. Het opgemaakte dossier van de diefstallen is inmiddels verzonden naar het Openbaar Ministerie voor verdere behandeling.
Provincie:
Tag(s):