zondag, 11. maart 2007 - 10:51

'Laat je ouders niet vallen'

Den Haag

Consument en Veiligheid start een nieuwe landelijke campagne om het aantal ernstige letsels als gevolg van een val onder ouderen terug te dringen. Doel van de campagne is om ouderen in Nederland zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen laten wonen. Hoewel ouderen zich terdege bewust zijn van de vaak ingrijpende gevolgen van letsels door een val in huis, blijken ze zelf nog weinig te doen aan preventie.

Om het tij te keren heeft Consument en Veiligheid een campagne ontwikkeld die kinderen moet stimuleren hun ouders daarbij te helpen. De campagne doet nadrukkelijk een beroep op de jongere generaties om samen met hun ouders of grootouders meer aandacht te besteden aan oplossingen, die valpartijen in en om huis helpen te voorkomen.

Ter ondersteuning heeft Consument en Veiligheid zaterdag 31 maart uitgeroepen tot nationale ‘Laat je ouders niet vallen’ dag. In heel Nederland organiseren gemeenten, thuiszorginstellingen, ouderenbonden en buurtcentra op 31 maart een informatieve en gezellige dag, waarbij op een bijzondere manier aandacht wordt besteed aan valpreventie. Ouderen kunnen samen met hun kinderen, buren of vrienden deelnemen aan tal van activiteiten bij hun in de buurt, waarbij preventie van ernstige letsels door een val centraal staat.

Over de periode 2001-2005 zijn jaarlijks gemiddeld 88.000 Nederlanders van 55 jaar of ouder op de Eerste Hulpafdeling van een ziekenhuis behandeld nadat ze zijn gevallen. Dit zijn er 240 per dag. Meer dan de helft verliest een deel van zijn of haar zelfstandigheid, met zeer ingrijpende gevolgen voor henzelf en hun omgeving. Daarnaast overlijden ieder jaar 1.800 ouderen aan de gevolgen van een val.
Provincie:
Tag(s):