vrijdag, 5. januari 2007 - 12:42

Laatste militaire oefening voor Afghanistan

Zwolle

De Koninklijke Landmacht en de Koninklijke Luchtmacht oefenen van 11 tot 26 januari in de driehoek Amersfoort, Arnhem en Zwolle. De oefening Rhino Integration is een integratieoefening om het optreden van de verschillende eenheden nader op elkaar af te stemmen voordat ze de
huidige troepen van de Task Force Uruzgan (TFU) rond 1 april dit jaar zullen opvolgen. Dit heeft Defensie vrijdag laten weten.

De voornaamste deelnemende landmachteenheden zijn afkomstig van de 13 gemechaniseerde brigade uit Oirschot. Het 41 pantsergenie bataljon vormt het nieuwe Provincial Reconstruction Team. Het 42 pantserinfanterie bataljon Limburgse jagers vormt samen met charlie-compagnie van het 13 infanteriebataljon luchtmobiel (Assen) de nieuwe Battle Group.

De luchtmacht neemt deel aan de oefening met Chinook en Cougar transporthelikopters van vliegbasis Soesterberg en Apache gevechtshelikopters van vliegbasis Gilze-Rijen. F-16 jachtvliegtuigen, afkomstig van vliegbasis Leeuwarden en Volkel, verzorgen samen met de Apaches luchtsteun aan de grondtroepen.

Tijdens Rhino Integration kan door de helikopters om tactische redenen laag worden gevlogen. De vliegbewegingen vinden plaats vanaf 15 januari tussen 09.00 uur en 22.00 uur, waarbij zoveel mogelijk overdag gevlogen zal worden. Het grootste deel van het vliegprogramma vindt plaats boven de militaire terreinen Deelen, Oldebroekse Heide en Eder Heide.

De TFU richt zich op het bevorderen van stabiliteit en veiligheid in de provincie Uruzgan en schept voorwaarden voor de bestuurlijke en economische opbouw in Afghanistan.
Provincie:
Tag(s):