maandag, 23. april 2007 - 17:41

Lagerhuisopstelling tijdens Venlose raadsvergadering

Venlo

De Venlose gemeenteraad vergadert dit jaar voor de tweede keer in de Maaspoort. De raad zal dan gebruik maken van een Lagerhuisopstelling met interruptiemicrofoons. De gemeenteraad maakt gebruik van een alternatieve zaalindeling met het oog op de verbouwing van het gemeentehuis dit jaar.

In februari probeerde de raad een zogenoemde Tweede Kameropstelling uit, waarbij de raadsleden in twee brede rijen met het gezicht naar de publieke tribune zaten. Tijdens de raadsvergadering op 25 april is de congreszaal van de Maaspoort zoveel mogelijk in een Lagerhuisopstelling ingedeeld. De raadsleden zitten in rijen tegenover elkaar; coalitiepartijen tegenover oppositiepartijen. Voorzitter en griffier zitten in de politieke arena tussen die twee ‘blokken’ in. De wethouders zitten daar net buiten. Publiek, pers en ambtenaren zitten net als in februari aan de ‘lange kant’ van de zaal. Zo krijgen zij een goed overzichtsbeeld van het politieke debat.

In februari werd geëxperimenteerd met camera’s, waardoor iedere spreker steeds op grote schermen te zien was. Camera’s zijn er nu niet, wel zijn er op verschillende plekken interruptiemicrofoons opgesteld. Wanneer iemand het woord wil voeren moet hij uit de bankjes naar de microfoon. Dit geldt voor zowel raadsleden als wethouders. Zo komt er meer dynamiek in de vergadering. Even snel iets roepen in de microfoon op tafel voor je is er niet bij. Interrumperen of anderszins iets zeggen zijn meer dan anders bewuste acties waarvoor raadsleden ook letterlijk in beweging moeten komen.

Na deze raadsvergadering wordt geëvalueerd welke opstelling het beste past bij de raad en de raadszaal. Dit wordt meegenomen in de verbouwing van het stadhuis die na de zomer begint en ongeveer een half jaar gaat duren.
Provincie:
Tag(s):