maandag, 14. mei 2007 - 14:44

Landmacht geeft kazerne-terrein terug aan natuur

Nunspeet

Het terrein van de voormalige Generaal Winkelmankazerne in Nunspeet en het Munitiecomplex Elspeet worden dinsdag 15 mei officieel overgedragen aan de natuur. Staatsbosbeheer neemt dan het roer over van het ministerie van Defensie. Commandant Regionaal Militair Commando Noord, kolonel B. Hendriksen, draagt het voormalige kazerneterrein over namens Defensie. Dit heeft Defensie maandag bekendgemaakt.

Alleen een informatiepaneel herinnert dan nog aan de militaire geschiedenis van dit grondgebied. Wel is er een kelder in tact gelaten, die als vleermuizenverblijf is ingericht. Planten en dieren hebben het terrein op de Veluwe al een tijd heroverd.

De volledige ontmanteling van het totale kazernecomplex met toebehoren past in het ruimtelijk beleid om zo veel mogelijk storende menselijke activiteiten uit het hart van de Veluwe te halen.

Precies 67 jaar geleden is de capitulatie van Nederland getekend door Generaal H.G. Winkelman, naar wie de kazerne is vernoemd. De naam van generaal Winkelman (1876 – 1952) blijft behouden voor de Koninklijke Landmacht. Legerplaats De Harskamp krijgt dinsdagmiddag de officiële nieuwe naam Legerplaats Harskamp/ Generaal Winkelman Kazerne.

Generaal Winkelman was in 1940 opperbevelhebber van de Nederlandse strijdkrachten en na het vertrek van Koningin en regering naar Engeland ook de hoogste Nederlandse gezagsdrager. Hij is uitgegroeid tot nationaal symbool van verzet tegen de Duitse inval en bezetting.
Provincie:
Tag(s):