donderdag, 8. februari 2007 - 13:48

Langdurig werkzoekenden gaan klussen bij ouderen

Tilburg

De gemeente Tilburg trekt ruim 565.000 euro uit voor voortzetting van het succesvolle project Wonen, zorg en service in de wijk. In dit project doen langdurig werkzoekenden klussen in huis bij ouderen en gehandicapten. "Het is een gouden formule�, reageert wethouder Gon Mevis (Inkomen, werk & participatie) enthousiast. “Langdurig werkzoekenden, waaronder veel allochtonen, doen werkervaring op en verhogen hun kansen op betaald werk.

Ze krijgen contacten in de wijk en kunnen gemakkelijker integreren. Tegelijkertijd worden ouderen en gehandicapten goed geholpen bij allerlei klussen in huis, waar ze zelf moeite mee hebben. Daardoor kunnen zij zelfstandig blijven wonen en houden ze contacten met buurtgenoten".

In 2006 zijn in totaal 55 langdurig werkzoekenden bij het project aan de slag gegaan. Vanaf de start van het project is meer dan de helft van alle deelnemers uitgestroomd naar regulier werk. Mevis: “Het gaat vaak om wat eenvoudigere functies dan die gebruikelijk zijn in de zorg. Daardoor is het een interessante aanvulling op de bestaande arbeidsmarkt�. Inmiddels is er ook een officiële opleiding voor wonen-zorg-service-dienstverlener, die wordt aangeboden door het Regionaal Opleidingscentrum (ROC). Dit draagt bij aan de kwaliteit van de dienstverlening.

In 2006 hebben 400 klanten gebruik gemaakt van de dienstverlening vanuit het project. Zij hebben in totaal 12.000 uur hulp gekregen. De verwachting is dat het aantal uren in 2007 zal stijgen tot ongeveer 21.000. De kostprijs is achttien euro per uur, maar daarvan hoeven mensen met weinig inkomen maar vijf euro te betalen en mensen met een inkomen op minimumniveau krijgen dit bedrag gecompenseerd.
Provincie:
Tag(s):