dinsdag, 20. februari 2007 - 16:19

Lantaarnpaal niet 'aardig' voor hond

Amsterdam

Hondjes en hun baasjes in Amsterdam mogen ’s avonds wel uitkijken dat ze niet worden geëlektrocuteerd nu regionaal netbeheerder Continuon niet is verplicht een geaarde aansluiting aan te brengen op de lantaarnpalen van de gemeente Amsterdam.

Dit maakt de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) bekend in een geschil tussen de gemeente en zijn netbeheerder. Op basis van de Elektriciteitswet 1998 is de netbeheerder verantwoordelijk voor de veiligheid van het netwerk terwijl de afnemer verantwoordelijk is voor de veiligheid van haar lantaarnpalen.

Aanleiding voor het geschil vormde een ongeluk waarbij een hond geëlektrocuteerd werd doordat de directe omgeving van een lantaarnpaal onder spanning was komen te staan. Sinds september 2005 biedt Continuon voor lantaarnpalen op nieuwe netten aarding aan, maar bij de bestaande oudere netten vereist dat netaanpassingen.

Het specifieke netontwerp van de gemeente Amsterdam en een deel van de openbare verlichting dateert namelijk uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Continuon kan niet instaan voor de veiligheid van deze lantaarnpalen.
Provincie:
Tag(s):