maandag, 19. november 2007 - 13:54

Leerlingen ontwerpen satelliet in colablikje

Emmen

Zo’n 45 teams van evenveel middelbare scholen in Nederland ontwerpen dit schooljaar kleine satellieten ter grootte van een frisdrankblikje. Ook acht vijfdejaars vwo-leerlingen van het Hondsrug College in Emmen gaan het komende jaar aan de slag om een zo origineel mogelijke satelliet te ontwerpen in een 33 cl blikje.

De zogenoemde ‘CanSat’-competitie (in het Engels betekent Can: blikje en Sat: satelliet) is in het leven geroepen om leerlingen een kans te geven praktijkervaring op te doen in het bouwen van een systeem waarbij verschillende disciplines van belang zijn.

Deze spannende uitdaging gebeurt met medewerking van de Technische Universiteit in Delft. De teams worden door de TU begeleid in de ontwerpfase en bij het documenteren. In workshops doen de leerlingen achtergrondkennis en vaardigheden op. Vervolgens wordt de CanSat gebouwd en getest en uiteindelijk gelanceerd.

Halverwege mei 2008 wordt binnen elke regio een halve finale gehouden. Dan ook worden de CanSat's via een weerballon 600 meter de lucht in gestuurd. In de ruimte verrichten de minisatellieten metingen. De gegevens worden doorgestuurd naar het grondstation. In juni worden tijdens de finale de CanSat's van de tien beste teams met een raket meer dan één kilometer de lucht in gestuurd.

Aan de hand van het verslag, de originaliteit en innovativiteit van het ontwerp, de prestaties van de satelliet, het verwerken van de gegevens en de presentatie wordt uiteindelijk bepaald welk team het beste resultaat heeft bereikt.
Provincie:
Tag(s):