maandag, 22. januari 2007 - 20:03

Leerlingen op zoek naar levensverhalen van joodse buurtgenoten

Westerbork

Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en de eindexamenklas geschiedenis VMBO van het Dr. Nassau College in Assen presenteren komende vrijdag de resultaten van een bijzonder project. Door de leerlingen is onderzoek gedaan naar joodse bewoners uit hun eigen omgeving die in 1942 werden opgepakt en weggevoerd.

De leerlingen van de examenklas geschiedenis VMBO van het Dr. Nassaucollege onderzochten de levensverhalen van de joodse inwoners uit de Oranjestraat in Assen. Vanuit het raam van hun klas kijken ze uit op de Oranjestraat.

In deze straat woonden in 1941 elf joodse gezinnen. In het najaar van 1942 werden zij opgepakt en weggevoerd naar het doorgangskamp Westerbork en vandaar naar de vernietigingskampen. Ze reconstrueren de verhalen van de buurtbewoners van toen aan de hand van archiefbronnen, gesprekken met overlevenden en vroegere buurtbewoners.

In het archief van het Herinneringscentrum vonden zij een foto van de joodse buurmeisjes Sientje Rozeveld en Eva Mosis (zie foto) en spraken met de vroegere buurmeisjes van Sientje en Eva.

Aan de vooravond van Holocaust Memorial Day presenteren zij de resultaten van hun onderzoek. De presentaties blijven twee weken te zien in de voortuinen van de Oranjestraat in Assen.
Provincie:
Tag(s):