maandag, 8. januari 2007 - 11:07

Leeuwarder ontvangt hoogste onderscheiding Carnegiefonds

Leeuwarden

De Stichting Carnegie Heldenfonds heeft besloten dat Dennis Groen uit Leeuwarden de hoogste onderscheiding verdient voor het redden van een stadgenoot uit een brandend woning. Burgemeester Geert Dales reikt Groen woensdag 10 januari om 15.00 uur de zilveren medaille uit op het Stadhuis van Leeuwarden, Hofplein 38.

Met gevaar voor eigen leven heeft Dennis Groen op 8 mei 2006 een buurtgenoot, bij wie hij toevallig rook uit de woning zag opstijgen, uit zijn brandende woning gered. Ondanks dat de trap en de overloop al vlam hadden gevat is Groen op de tast naar de eerste etage gelopen en heeft hij de bewoner naar buiten getild.

Door de sterke rookontwikkeling was deze inmiddels zelf niet meer in staat te lopen. Door het kordate optreden van Groen was de bewoner al buiten de woning voordat de hulpdiensten aanwezig waren. Hierdoor heeft Groen hem letterlijk het leven gered.

Het bestuur van de Stichting Carnegie Heldenfonds kent jaarlijks ongeveer 35 onderscheidingen toe, waarvan gemiddeld zeven keer de hoogste, zilveren medaille. Naast de zilveren medaille ontvangt Groen de bijbehorende draagmedaille en een ‘loffelijk getuigschrift’.
Provincie:
Tag(s):