woensdag, 28. februari 2007 - 11:03

Leiden plant Klimaatbosje voor de toekomst

Leiden

Op woensdag 28 februari planten wethouder John Steegh (Milieu) en Gerrit van der Meer, wethouder van Teylingen en bestuurder Milieu Dienst West Holland in polderpark Cronesteyn een zogenoemd ‘klimaatbosje’.

Een dergelijk bosje bestaat uit drie walnootbomen, geplant in een driehoeksvorm. Hiermee ondersteunt de gemeente Leiden het landelijke initiatief van de organisatie ‘DE LANDSCHAPPEN’ en ‘Landschapsbeheer Nederland’.

Het planten van een Klimaatbosje is onderdeel van de landelijke klimaatcampagne HIER, opgezet door 38 goede doelenorganisaties. HIER spant zich in om de klimaatverandering op de maatschappelijke en politieke agenda te zetten om zo de klimaatverandering een halt toe te kunnen roepen.

Ook ondertekende de gemeente Leiden een intentieverklaring waarmee zij het overall project van de organisatie ‘DE LANDSCHAPPEN’ en ‘Landschapsbeheer Nederland’ om de klimaatverandering een halt toeroepen steunt.

Speldenprik of Statement
De gemeente hoopt hiermee mensen te prikkelen en nieuwsgierig te maken, maar vooral ook tot nadenken en actie aan te zetten. Zelf actie ondernemen kan al heel eenvoudig. Door bewuste keuzes te maken, zoals bijvoorbeeld vaker de auto laten staan, niet meer vliegen dan strikt noodzakelijk is en de verwarming wat lager te zetten.

De belangrijkste oorzaak van het klimaatprobleem is namelijk de uitstoot van kooldioxide (CO2). Door minder kooldioxide te produceren én te proberen om de CO2 die in de lucht zit zoveel mogelijk te binden, kan men zelf iets voor het milieu betekenen. Bomen binden CO2. In Oost-Europa en de tropen worden daarom al grote compensatiebossen aangelegd. Ruimte voor enorme nieuwe bossen is er niet in Nederland, maar er kan wél een vuist gemaakt worden door het planten van 600 klimaatbosjes in het hele land.
Provincie:
Tag(s):