zaterdag, 6. januari 2007 - 21:10

Lek in beveiliging van ministeries

Den Haag

De overheidsgebouwen van bijna alle ministeries lopen grote veiligheidsrisico's. Dat blijkt uit een rapport dat in het bezit is van RTL Nieuws. Het nog niet eerder gepubliceerde rapport is opgesteld door een werkgroep van hoge ambtenaren.

Hierin wordt gepleit voor een nieuw toegangssysteem voor alle ministeries in Den Haag. Sinds de terreurdreiging werd flink geïnvesteerd in beveiligingscamera’s rondom de ministeries, maar de toegangsdeur bleef als het ware openstaan voor onbevoegden.

Ook zouden niet ingeleverde toegangspasjes, van oud werknemers of externe consultant, en zoek geraakte pasjes nooit zijn geblokkeerd. Zo lopen er dus heel wat mensen rond met de voordeursleutel van een ministerie.

Philippe Raets, plaatsvervangend Secretaris Generaal op het ministerie van Binnenlandse Zaken, erkende in het RTL Nieuws het “hardnekkig probleem� van de rondzwervende pasjes. “Het moet nu echt de wereld uit want onze voordeur moet beveiligd zijn�, aldus Raets.

De departementen werken op dit moment aan een “rijskpas�, die het huidige pasjessysteem moet vervangen. Zoals het er nu uitziet, komt die er niet voor augustus.

CDA-Tweede Kamerlid Sybrand van Haersma Buma noemt het 'verontrustend'. Hij zal komende week vragen stellen aan de verantwoordelijke minister Remkes van Binnenlandse Zaken.
Provincie:
Tag(s):