maandag, 16. april 2007 - 9:16

Lekkage zwavelzuur bij DSM Gist

Delft

Maandagmorgen om drie uur is door onbekende oorzaak een lekkage ontstaan in een fabriekshal op het terrein van DSM Gist. Hierbij is ongeveer 100 liter zwavelzuur in de fabriek vrijgekomen. De vloeistof en de dampen die daarbij zijn vrijgekomen zijn door eigen veiligheidsinstallaties opgevangen. Bij dit incident raakte niemand gewond.

Door de operator van de fabriek werd om omstreeks drie uur de lekkage ontdekt. Na onderzoek constateerde het personeel een zwavelzuurlekkage in een 40mm leiding en alarmeerde hiervoor de brandweer. Door het dichtdraaien van afsluiters is de lekkage gestopt. In totaal is ongeveer 100 liter zwavelzuur vrijgekomen waarvan een deel over de installatie is uitgestroomd.

De locatie beschikt over een eigen opvang- en afvalwaterzuiveringsinstallatie waarin het uitgestroomde zwavelzuur is opgevangen. De dampen die zijn vrijgekomen zijn door een gesloten afzuigsysteem afgezogen.


De brandweer zette twee eenheden voor de bestrijding van gevaarlijke stoffen in om het zwavelzuur in de fabriek te verdunnen met water. De brandweer gebruikt hierbij speciale beschermde kleding tegen deze stoffen. Tijdens de inzet zijn binnen en buiten de fabriek door de brandweer en medewerkers van DSM Gist constant metingen verricht op het eventueel vrijkomen van dampen uit de fabriek. Deze metingen hebben aangetoond dat er buiten de fabriek geen dampen zijn vrijgekomen.


Uit voorzorg is tijdens de opruimwerkzaamheden het gebied rondom de installatie afgesloten.
Provincie:
Tag(s):