woensdag, 25. april 2007 - 13:41

'Lelystad als filiaal van Schiphol'

Den Haag

Het Ruimtelijk Planbureau (RPB) pleit ervoor om vluchten van low cost carriers van de luchthaven Schiphol te verplaatsen naar Lelystad Airport. “Rondom Lelystad ervaren relatief weinig mensen geluidshinder van het vliegverkeer. Schiphol kan dan zelf zijn positie versterken�, aldus het RPB in de studie 'De toekomst van Schiphol' die aan minister Eurlings werd aangeboden. Eurlings heeft tegenover de NOS verkondigd dat hij wil dat Lelystad in de toekomst een tweede filiaal wordt van Schiphol. De minister ziet Lelystad vooral als een zeer geschikt vliegveld voor vakantievluchten.

Het 'uitplaatsen' van low cost carriers naar bijvoorbeeld de regionale luchthaven Lelystad Airport wordt door het Planbureau genoemd als “een mogelijke interessante uitbreidingsoptie voor de nationale luchthaven�. Bovendien zouden er naast low cost carriervluchten volgens het Planbureau ook zakenvluchten, bepaalde intra-Europese vluchten en vakantievluchten van Schiphol kunnen worden uitgeplaatst naar de regionale luchthavens.

Op Schiphol zet de groei naar verwachting fors door: rond 2025 moet de luchthaven ongeveer 85 miljoen passagiers kunnen afhandelen, tegenover 46 miljoen in 2006.
Provincie:
Tag(s):