zaterdag, 27. januari 2007 - 21:29

'Lelystedelingen gaan graag naar theater'

Lelystad

Meer dan tweederde van de inwoners van Lelystad gaat minstens eenmaal per jaar naar een theatervoorstelling.Het grootste deel daarvan gaat gemiddeld twee tot vijf keer per jaar.De helft van de mensen gaat bij het uitgaan het liefst met de eigen auto en slechts een paar procent neemt daarbij de bus.Dit zijn enkele van de eerste uitkomsten van het onderzoek ‘Theaterbezoek 2006’, dat eind 2006 is gehouden onder de leden van het LelyStadsPanel.

In maart 2007 zal het nieuwe Agoratheater zijn deuren openen voor een aantal try-out voorstellingen. De officiële opening is op 25 mei. Hieraan voorafgaand wilden de stichting Agora en het gemeentebestuur graag een aantal vragen over cultuur en theaterbezoek aan haar inwoners voorleggen. Afgelopen november is een vragenlijst aan het LelyStadsPanel voorgelegd. Deze vragenlijst is gecombineerd met enkele vragen over het gebruik van en de tevredenheid met de Lelybus.

Inwoners van Lelystad gaan op dat gebied het meest naar de film. Op enige afstand wordt dit gevolgd door popconcerten, musicals, cabaret en toneel. Meer dan de helft gaat vaker buiten dan binnen Lelystad naar culturele voorstellingen. De meest aangevoerde redenen daarvoor zijn: 1) de gewenste voorstel-lingen komen niet in Lelystad, 2) het Agoratheater was gesloten 3) elders is meer keuze en 4) de voorzieningen (restaurants, kroegjes e.d.) zijn elders aantrekkelijker.

Het bestuur van het Agoratheater wilde ook graag weten welke zaken volgens inwoners voor verbetering vatbaar waren. Eén daarvan is de vraag naar de aanvangstijd van voorstellingen. Met voorsprong de beste aanvangstijd volgens de Lelystedelingen is 20.15 uur.
De top 5 ‘hoe krijg je een geslaagde culturele avond’ is volgens de inwoners: 1) goede artiesten, 2) goede prijs/kwaliteit verhouding, 3) parkeergelegenheid dichtbij, 4) goede locatie en 5) aardig personeel.

Bijna zes van de tien Lelystedelingen maakt nooit gebruik van deze stadsbusdienst. Belangrijkste redenen om er wel gebruik te maken zijn het feit dat de bushalte in de buurt is, niet door weer en wind te voet of met de fiets hoeft, de bus vaak gaat en de bus goed op de trein aansluit. Degenen die er geen gebruik van maken, zeggen dat dit komt doordat men liever met eigen vervoer gaat, de tijd die het kost om de bus te nemen of het feit dat de bushalte juist niet in de buurt is.

Verder is gevraagd hoe men bewoners kan overhalen wel of meer de bus te gebruiken. De bus zou volgens inwoners betere routes moeten rijden, goedkoper zijn en vaker per uur moeten gaan. Maar ook geeft 22% aan dat zelfs als de bus gratis wordt, er nooit gebruik van te zullen maken. Met een twintigtal panelleden is naderhand nog verder gediscussieerd over onder meer mogelijke verbeterpunten van de Lelybus.
Provincie:
Tag(s):