donderdag, 15. februari 2007 - 13:37

Lespakket 'Hagenaars van toen en nu’ naar de scholen

Den Haag

Vanaf 21 februari krijgen alle Haagse scholen het lespakket ‘Hagenaars van toen en nu’. Het lesmateriaal gaat over de geschiedenis van de stad. Den Haag wil met het project Hagenaars leerlingen van de groepen 5 en 6 kennis laten maken met Den Haag en haar (bekende) inwoners en daarmee hun betrokkenheid bij de stad vergroten.

Hagenaars van toen en nu bestaat uit een tijdbalk die loopt van het jaar 1500 tot het jaar 2100. Op de tijdbalk staat informatie over belangrijke gebeurtenissen en personen in Den Haag, bijvoorbeeld het uitbreken van de Zwarte Dood in de 16e eeuw, de introductie van de gulden in 1814 en de geboorte van onze kroonprinses Amalia in 2003. Het lespakket bestaat verder uit een webquiz (www.hagenaarsvantoenennu.nl) en een aantal opdrachten voor in de klas.

Het project Hagenaars is in 2004 gestart om meer aandacht te besteden aan het kweken van belangstelling en begrip tussen de verschillende groepen inwoners in Den Haag. Het project heeft tot doel scholen van concreet en aantrekkelijk lesmateriaal te voorzien over de geschiedenis van Den Haag. De afgelopen twee jaar verschenen de eerste twee delen: ‘Hagenaars in oorlogstijd’ over Den Haag in de Tweede Wereldoorlog (groep 7 en 8 in het basisonderwijs) en ‘Hagenaars van her en der’ over migratie (klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs). Hagenaars van toen en nu is het derde lespakket dat uitkomt.

Het uitgangspunt van Hagenaars van toen en nu wordt als volgt in het lespakket omschreven: “Den Haag is een bijzondere stad met een rijke geschiedenis. De Hagenaars van toen en nu laten ons zien waarom …�

Het project Hagenaars en de lespakketten worden ontwikkeld door het Haags Centrum voor Onderwijsbegeleiding (HCO) en wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Den Haag (OCW en Bestuursdienst) en Fonds 1818.
Provincie:
Tag(s):