donderdag, 20. december 2007 - 13:56

Lichtproef buitengebied Heerenveen evolueert

Heerenveen

De lichtproef in het buitengebied van de gemeente Heerenveen zet het denken over de openbare verlichting in beweging. Veel inwoners hebben gereageerd met kritiek en suggesties. Aan de inwoners is al eerder aangegeven welke eerste aanpassingen de gemeente Heerenveen doet naar aanleiding van hun reacties, suggesties en klachten. Toch wil de gemeente nog een aantal extra aanpassingen beproeven.

Op dit moment is de gemeente in overleg met vervoersbedrijf Arriva en de provincie Fryslân aan het bekijken hoe de bushaltes het best verlicht kunnen worden. Het idee is om bij de haltes een lichtpunt te plaatsen welke bijvoorbeeld door middel van een drukknop ingeschakeld kan worden. Hierdoor staat de reiziger niet in het donker te wachten en kan de buschauffeur goed zien of er een klant staat. De gemeente streeft er naar deze verlichting zo snel mogelijk te plaatsen maar dat zal niet meer in 2007 gaan lukken.

Een veel gehoorde vraag is of de kruispunten ook verlicht kunnen worden. Naast de twee kruispunten waar de traditionele verlichting weer is aangezet wordt op de hoek van de Weversbuurt – Yntzelaan, als het lukt nog voor de kerstdagen, een lantarenpaal aangebracht. De lamp wordt dan zo ingesteld dat deze 's avonds tot 21:00 uur brandt en 's morgens vanaf 6.00 uur.
Op de kruising W.A. Nijenhuisweg – Houtlaan wordt het armatuur van de lichtmast vervangen door een meer energiezuinig armatuur. De brand tijden van deze lamp veranderen niet.

Gezien de vele opmerkingen over de grote hoeveelheid licht in Nieuwehorne is in overleg met plaatselijk belang Oude- en Nieuwehorne besloten een proef te doen langs de Schoterlandseweg in het dorp. Langs de Schoterlandseweg in het dorp zal ongeveer de helft van de verlichting worden uitgezet. Het uitschakelen van de verlichting zal nog voor de kerstdagen plaatsvinden. Omdat het een proef is worden ook de inwoners van Oude- en Nieuwehorne direct bij de evaluatie van de proef, in februari, betrokken.
Provincie:
Tag(s):