vrijdag, 2. februari 2007 - 10:55

Limburgs koppel bestrijdt armoede uit eigen zak

Maasbree

Hun huis en haard in Maasbree gaan in de verkoop. Een opgeknapte legertruck wordt de komende jaren hun onderkomen. Want Jean Risse (43) en Antoinette Buck (50) gaan in juni 2007 naar Afrika, het avontuur tegemoet. Doel: zo veel mogelijk gezinnen uit de armoede helpen door het oprichten van een netwerk aan minuscule bedrijfjes.

Ondernemerschap kan Buck en Risse niet worden ontzegd. Ze richtten zelf diverse succesvolle bedrijven op in de grafische vormgeving, elektronica en softwareontwikkeling. In hun schaarse vrije tijd reisden ze de wereld rond en werden ze -telkens weer- geconfronteerd met de enorme armoede in ontwikkelingslanden. Vorig jaar werd het initiatief geboren om daar wat aan te doen: 2Unite. Een stichting die microkredieten gaat verstrekken: kleine leningen van een paar tientjes tot 100 euro.

De praktijk heeft uitgewezen dat dit meestal voldoende is als startkapitaal voor een kleine onderneming. Daarmee kan een heel gezin zich aan de armoede onttrekken: Buck: "De vrouw die eenmalig kippen kan kopen, verkoopt op de markt eieren met meer winst dan wanneer zij eieren moet inkopen. Van deze extra opbrengsten kunnen de schoolkosten van haar kinderen en doktersrekeningen betaald worden, net als aflossing, rente en een depot voor spaargelden."

Vooralsnog betalen Buck en Risse 2Unite echter volledig uit eigen zak. Al hun spaargeld en de verkoopopbrengst van hun huis wordt in het project gestoken. "We schieten er niks mee op om ons huis in Maasbree aan te houden. Dan blijft het geld kosten waarmee we zo veel andere nuttige dingen kunnen doen", aldus Risse. "Maar onze financiële reserves zijn natuurlijk ook eindig. Daarom is het belangrijk om fondsen te werven, om de continuïteit te kunnen waarborgen. Dat doen we onder meer via onze website www.2unite.org, waar we al onze ervaringen, maar ook alle donaties zullen noemen. Daarin zijn we volledig transparant. Er zijn geen tussenpersonen, er is dus ook geen 'strijkstok'. Elke donatie wordt voor honderd procent besteed aan projecten."
Provincie:
Tag(s):