dinsdag, 16. januari 2007 - 20:34

Losse fietslampjes zijn niet verboden

Den Haag

Diverse media berichten dat losse fietslampjes niet toegestaan zijn. Dit is onjuist. Fietsverlichting mag afneembaar zijn, maar moet op het moment dat men de fiets in het donker gebruikt vast aan de fiets zitten.

Verlichting gemonteerd op kleding en dergelijke geldt op dit moment niet als fietsverlichting. Verkeer en Waterstaat gaat met de politie en het OM bekijken of het uit verkeersveiligheidsoogpunt mogelijk is om andere vormen van verlicht fietsen toe te gaan staan, zoals verlichting die door personen zelf wordt gedragen.

De kleur van de verlichting en de plaats waar deze op de fiets gemonteerd moet zitten is vastgelegd in het Voertuigreglement. De overwegingen hierbij zijn dat voor een goede zichtbaarheid van de fiets de fietsverlichting op de juiste ooghoogte voor de gemiddelde autobestuurder moet zitten om de fiets als zodanig te kunnen herkennen.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat is bezig met een algehele herziening van het Voertuigreglement waarbij ook de regelgeving over fietsverlichting gemoderniseerd wordt. Verouderde technische eisen zullen daarbij vervangen worden door functionele eisen. Hierdoor wordt het mogelijk verlichting te monteren waarbij gebruik gemaakt wordt van batterijen, LED-lampjes etcetera. Dit geeft de fietsverlichtingsindustrie volledig de vrijheid om de meest geavanceerde techniek in hun producten te gaan verwerken.
Provincie:
Tag(s):