vrijdag, 23. februari 2007 - 18:16

LUX start filmvertoningen voor blinden en slechtzienden

LUX in Nijmegen begint met de vertoning van filmvoorstellingen speciaal voor blinden en slechtzienden. Zondag 4 maart is de kick off met de toepasselijke film Blind.Het aangrijpende liefdesverhaal is de eerste Nederlandse speelfilm met audiodescriptie (filmbeschrijving). In de toekomst wil LUX speciale vertoningen voor blinden in haar reguliere filmprogramma opnemen.

Met de techniek van audiodescriptie kunnen blinden en slechtzienden samen met het reguliere bioscooppubliek genieten van bioscoopfilms. Tijdens de kick off op zondagmiddag 4 maart kunt u kennis maken met deze bijzondere techniek. Iedere bezoeker krijgt een oortje in.

De regisseur van Blind, Tamar van den Dop, vertelt op een extra geluidsspoor de elementen die alleen op beeld zichtbaar zijn, zoals gezichtsuitdrukkingen, bewegingen, landschappen, decors en kleding. Zienden die willen ervaren hoe het is om blind een film te beleven, kunnen ook een oogmasker opzetten.

De film Blind, met in de hoofdrollen Halina Reijn en Joren Seldeslachts, is bij uitstek geschikt om dit systeem in Nederland te introduceren. In het verhaal staat de zintuiglijke ervaring van een blinde jongen centraal, waardoor er al veel aandacht is besteed aan een bijzondere geluidstrack. Producent Petra Goedings van Phanta Vision Film International nam daarom het initiatief om Blind als eerste Nederlandse film met audiodescriptie in de bioscoop uit te brengen.

LUX hoopt na de speelfilm Blind dit unieke fenomeen te kunnen continueren. LUX filmprogrammeur Anke van Diejen legt uit: "Ik ben me eerder nooit bewust geweest van een dergelijke mogelijkheid voor blinden en slechtzienden. Als je met film bezig bent, een visueel medium, denk je ook niet zo snel aan een programma voor mensen met een visuele beperking. Maar toen ik hoorde van dit initiatief vond ik dat een enorme ‘eye-opener’. We willen als grootste filmtheater van het land ons er graag inzetten filmvoorstellingen voor iedereen toegankelijk te maken".
Provincie:
Tag(s):