vrijdag, 27. april 2007 - 10:35

Man ontvangt onderscheiding voor heldendaad in '45

Deventer

Burgemeester James van Lidth de Jeude van Deventer heeft afgelopen week een bronzen legpenning van de Stichting Carnegie Heldenfonds aan Henk Vaartjes uitgereikt. Opvallend was dat de burgemeester deze onderscheiding uitreikte voor een heldendaad die Vaartjes 62 jaar geleden verrichtte.

De destijds negenjarige Vaartjes redde in de oorlogswinter van 1945 in Rotterdam de zesjarige Lea van der Poort van de verdrinkingsdood. Zij was in de vaart gevallen en kon niet zwemmen. Met deze daad werd Vaartjes een echte held. Van der Poort begon twee jaar geleden haar zoektocht naar haar redder. Ze traceerde hem uiteindelijk in Deventer. Uit dankbaarheid voor de heldendaad heeft ze hem voorgedragen voor de onderscheiding van het Carnegie Heldenfonds.

Afgelopen dinsdag 24 april, ontmoetten redder Vaartjes en geredde Van der Poort elkaar na meer dan een halve eeuw weer. Het was een weerzien vol emotie.

Het Carnegie Heldenfonds is opgericht in 1904 door de Schot Andrew Carnegie. Na WO II is het accent van het fonds komen te liggen op de onderscheidingen voor degenen die met gevaar voor eigen leven dat van een ander redden of pogen te redden.
Provincie:
Tag(s):